Primele tuneluri forate de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești sunt acum în execuție pe lotul 4 Curtea de Argeș - Tigveni construit de austriecii de la Porr. Pe acest lot vor fi două tuneluri, câte unul pe fiecare sens de mers, lungi de circa 1,35 km, iar constructorul a reușit deja să foreze aproape 500 de metri pe unul dintre fire.

Tunel in constructie pe autostrada A1 Sibiu - PitestiFoto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura

„Mini-secțiunea de 9,861 km din A1 Sibiu-Pitești avansează bine și avem încă șanse să circulăm prin primul tunel forat de pe o autostradă românească în decembrie 2026”, susține Asociația Pro Infrastructura, care a filmat din dronă tronsonul aflat în lucru.

„Am filmat inclusiv în interiorul tunelului Curtea de Argeș, lung de 1,35 km. Progresul până acum este foarte bun: săpătura a ajuns puțin dincolo de prima galerie de legătură între cele două căi. Sunt trei astfel de treceri folosite în caz de urgență, două pietonale spre capete și între ele una mare în care încap și vehiculele.

Din păcate, așa cum se vede din imagini, antreprenorul Porr a dat de o zonă cu mult nisip, unul din cele mai dificile tipuri de teren în care poți construi ceva, mai ales un tunel”, anunță API.

Tronsonul 4 ar putea fi inaugurat în decembrie 2026, înaintea termenului contractual

Asociația spune că deși e scurt, lotul este unul complicat de realizat: „Viaducte multe, lungi și adânci, consolidări serioase de făcut pe mulți versanți cu risc de alunecare. Un mic munte de muncă”.

Asociația estimează că stadiul fizic de execuție este de 27-28%, iar constructorul Porr vizează o inaugurare în decembrie 2026, mai devreme față de termenul contractual de martie 2027.

Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni - Secțiunea 4 parte a A1 Sibiu - Pitești.

De-a lungul tronsonului, Porr are de construit și un tunel lung de circa 1.350 de metri pe sub dealul Momaia, unul dintre cele mai lungi tuneluri de pe Autostrada A1 și practic primul tunel de autostradă în construcție în România.

Mai exact, este vorba de două tuneluri (câte unul pe ambele sensuri de mers ale autostrăzii). Lucrările la tuneluri au început în toamna trecută.

Autostrada A1 Sibiu - Pitești - Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș

Lungime: 9,86 km

Constructor: Porr Construct (Austria)

Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.

Contractat: noiembrie 2021

Lucrări începute: martie 2022

Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție

În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
  • Construirea unui Tunel în lungime de 1.350 m (două fire/galerii), în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Autostrada A1 Sibiu - Pitesti - cele cinci sectiuni (Foto: Hotnews.ro)