Filmul scandalului de pe autostrada Lugoj - Deva: De ce a rămas în aer recepția unui lot și cum a ajuns România cu 43 de kilometri de autostradă „muzeu”

de Victor Cozmei     HotNews.ro


Nodul rutier de la Holdea
Foto: Captura YouTube
Într-o țară deficitară la capitolul infrastructură și unde fiecare kilometru de autostradă în plus ar putea însemna vieți salvate, România are în acest moment 43 de kilometri de autostradă „muzeu” - 43 de kilometri finalizați și care zac nefolosiți. Jumătate au fost recepționați, dar cealaltă bucată, ce conține și nodul rutier necesar deschiderii lotului deja recepționat, s-a blocat din cauza unor probleme de execuție, care însă ar putea fi reparate ulterior deschiderii traficului. În schimb, statul român cere acum constructorului spaniol acuzat că ar fi lucrat cu probleme să ofere o garanție de 10 ani, față de patru ani cât era stipulat în contractul inițial și amenință cu rezilierea contractului.

Info pe scurt:
 • Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva, în lungime de 22 de kilometri, a fost recepționat luni seară, dar nu poate fi deschis circulației pentru că nodul rutier de la un capăt ține de Lotul 3, adiacent.
 • Lotul 3 nu a fost și el recepționat, deși e gata, și asta pentru că ar exista o serie de neconformități la lucrările executate, însă marea majoritate în afara căii de rulare a autostrăzii. Ministrul Răzvan Cuc amenință că, dacă firma spaniolă Comsa care a lucrat la proiect nu remediază în zece zile problemele, contractul va fi reziliat.
 • Anterior însă, Cuc a mai detaliat un alt motiv al neînțelegerior cu constructorul: pe fondul problemelor invocate, Compania de Autostrăzi vrea o garanție de 10 ani la lucrări, deși în contractul inițial semnat cu Comsa garanția e de patru ani.
 • Observatorii independenți susțin însă că scandalul e doar o răfuială a autorităților cu constructorul și că, în realitate, circulația rutieră ar putea fi fără probleme deschisă pe întreg lotul 3, iar invocatele deficiențe ar putea fi remediate ulterior deschiderii traficului.
 • „Aceste probleme se pot rezolva și după deschiderea traficului, pentru că pe autostradă cum e acum se poate circula în siguranță, fără probleme. E oare mai sigur să fie lăsat traficul pe drumul național DN68A vai de mama lui? Se poate face o recepție cu o anexă în care se trec toate deficiențele ce trebuie rezolvate. Asta nu e un motiv, este un șantaj și o reglare de conturi”, susține reprezentantul Asociației Pro Infrastructura.
 • Un alt motiv ar neînțelegerilor dintre autorități și constructor ar putea fi plata pentru construcția suplimentară a unui ecoduct (tunel) din zona Ohaba, însă reprezentanții Companiei de Autostrăzi au precizat pentru HotNews.ro că plata pentru acele lucrări s-a realizat și că nu reprezintă o problemă în acest moment.


Lotul 4 ar putea fi deschis într-o săptămână, odată cu rezilierea contractului pe Lotul 3

Lotul 4 al autostrăzii A1 Lugoj-Deva, în lungime de 22 de kilometri, a fost recepționat luni seară, dar va fi deschis circulației abia săptămâna viitoare, a anunțat marți ministrul Răzvan Cuc. Acesta a anunțat că pentru Lotul 3, nerecepționat din cauza unor deficiențe la lucrări, constructorul a primit un termen de zece zile pentru remediere, altfel contractul va fi reziliat.

„Lotul 4, după cum știți, este finalizat, s-a făcut recepția și ce este cel mai important, săptămâna viitoare, cel târziu marți, va fi dat în trafic. Antreprenorul spaniol a primit în cursul zilei de ieri o înștiințare de remediere pentru neconformitățile găsite la lotul 3, pentru a le remedia pentru o perioadă de 10 zile, asta înseamnă că joia viitoare, dacă nu remediază aceste neconformități care țin de siguranța traficului, Compania de Autostrăzi va purcede la rezilierea contractului, va prelua autostrada Compania de Autostrăzi, va face acele remedieri care se pot face în 10 zile și vom da în trafic și ceilalți kilometri până la sfârșitul lunii august”, a declarat Cuc.

Un motiv al neînțelegerilor cu constructorul: Compania de Autostrăzi vrea act adițional cu 10 ani garanție în loc de patru ani cum era în contractul inițial

Anterior însă, ministrul Cuc a detaliat că neințelegerile între autorități și constructor se leagă și de o modificare de contract: Compania de Autostrăzi ar vrea o garanție a lucrărilor pe zece ani, deși în contractul inițial aceasta e de patru ani.

„Compania, în urmă cu 2 săptămâni, a înaintat un act adiţional către societatea din Spania care execută lucrările acolo pentru a cere prelungirea termenului de garanţie de la 4 ani la 10 ani. Acest lucru s-a mai întâmplat şi în cazul Lotului 2 de la Lugoj-Deva în 2007, unde la fel au fost mai multe probleme”, a explicat ministrul.

Ce probleme de execuție au fost identificate. Se putea deschide traficul, iar problemele să fie remediate ulterior?

„Dacă sunt nişte constructori atât de buni cu un palmares atât de mare pe care l-a susţinut, atunci trebuie să îşi asume această garanţie. (...) Lotul se putea deschide, dar ambiţia acestui constructor de a nu prelungi (perioada de garanţie) şi practic de a aplica un şantaj. Nu deschid în circulaţie decât dacă îmi accepţi ca garanţia să rămâna la 4 ani. Nu, ori acceptă condiţiile statului român care sunt de bun simţ şi nu exagerăm cu nimic.”, spune Cuc.

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri, Alin Șerbănescu, a declarat pentru HotNews.ro că refuzul inițierii procedurii de recepție pe Lotul 3 a venit de la consultant - Asocierea Hill International - Proiect Consulting SRL.

„Consultantul, partea care e neutră, nu a recomandat începerea recepției pentru că există niște neconformități. Sunt ravenări pe taluze, fisuri, probleme cu planeitatea carosabilului, șanțuri fisurate”, a spus Șerbănescu. Acesta a mai spus că nu există alte probleme legate de plăți către constructor și că a fost plătit inclusiv unul dintre ecoductele (tuneluri) din zona Ohaba de care s-a scris că nu ar fi fost achitat.

„Ecoductul este plătit, nu există o problemă acolo”, a spus Șerbănescu, detaliind că discuțiile din prezent se leagă și de problema garanției.

„În contractul inițial erau patru ani garanție, dar pentru că au apărut aceste neconformități - se știa de ele de ceva vreme, am cerut suplimentarea garanției până la 10 ani”, a spus Șerbănescu.


Lotul 3 în apropiere de Holdea. Se vede unul dintre ecoductele de pe traseul autostrăzii
---

Ciurea (Pro Infrastructura): Toate problemele invocate se pot rezolva sub trafic. Și pe Lotul 4 au fost, dar CNAIR a avut altă unitate de măsură

Afirmațiile făcute de ministrul Cuc și de către reprezentantul Companiei de Autostrăzi sunt criticate însă de către societatea civilă. Ionuț Ciurea de la Asociația Pro Infrastructura a declarat pentru HotNews.ro că toate problemele invocate ar putea fi rezolvate și ulterior deschiderii traficului și că, de fapt, CNAIR tratează cele două loturi de pe Lugoj - Deva cu dublă măsură întrucât probleme similare au fost și pe Lotul 4 care a fost deja recepționat.

„Consultantul și-a dat acordul pentru recepție, pentru că altfel constructorul nu poate să ceară recepția. Consultantul a zis inițial că poate fi începută recepția. Apoi, la presiunea CNAIR, consultantul a găsit problemele și a făcut alt raport. Până la urmă să nu uităm că acest consultant lucrează pentru beneficiar, adică e plătit de CNAIR”, a detaliat Ciurea.

„Chiar dacă ar fi probleme - ravenări sau alte fisuri. Toate astea se pot rezolva sub trafic. Și pe lotul UMB-ului [n.r. Lotul 4] sunt probleme similare. Nu e aceeași unitate de măsură pe Lotul 3 față de Lotul 4. Pe lotul 4 s-a putut face recepția, pe Lotul 3 nu... CNAIR a fost mereu prezent în șantier, prin consultant și prin proprii angajați de la DRDP Timișoara. Nu au aflat acum la final de aceste probleme”, a spus Ciurea.

Reprezentantul Pro Infrastructura a explicat că dacă se va rezilia contractul statul român va plăti despăgubiri cu siguranță și, fiind un proiect pe fonduri europene, ar putea fi și aici corecții financiare. Important, după părerea sa, este deschiderea traficului cât mai curând.

„Aceste probleme se pot rezolva și după deschiderea traficului, pentru că pe autostradă cum e acum se poate circula în siguranță, fără probleme. E oare mai sigur să fie lăsat traficul pe drumul național DN68A vai de mama lui? Se poate face o recepție cu o anexă în care se trec toate deficiențele ce trebuie rezolvate. Asta nu e un motiv, este un șantaj și o reglare de conturi”, a spus Ciurea.

Pro Infrastructura: „Orgoliul stupid și incompetența au creat un uriaș muzeu de autostradă de 43 de km” / Drulă (USR): ”Povestea miroase a șantaj și spăgi”

Asociația Pro Infrastructura a reacționat vehement împotriva deciziei de a nu recepționa și deschide Lotul 3, publicând și poze realizate marți chiar de pe traseul Lotului 3.

„Prostia, nemernicia, orgoliul stupid și incompetența criminală au creat un uriaș muzeu de autostradă de 43 de km în România, țara cu șoselele cele mai periculoase din UE (96 morți la 1 milion locuitori în fiecare an). Pe toți cei 21 km ai sectorului Holdea-Ilia SE POATE CIRCULA ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ, așa cum puteți vedea și din imaginile atașate surprinse astăzi din teren”, transmite Pro Infrastructura.

Deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, a reacționat și el față de situația de pe Lugoj - Deva și acuză Ministerul Transporturilor de circ și avertizează că „întârzierea deschiderii circulației este cel puțin iresponsabilitate”.

„Pe drumul național paralel DN7 și apoi DN68A se circulă îngrozitor în perioadele aglomerate și sunt numeroase accidente cu victime. Avem numeroase filmări de la sol și din drone care arată că autostrada este perfect circulabilă și sigură. Orice lipsuri și probleme ar exista (și întotdeauna există la o construcție de asemenea amploare), se rezolvă în lunile de după deschiderea traficului, de altfel există și un mecanism tehnic prevăzut special pentru asta - anexa la procesul-verbal de recepție a lucrărilor”, susține Drulă.

„Întârzierea deschiderii circulației este cel puțin iresponsabilitate. Dar mai degrabă corupție. Toată povestea miroase a șantaj și spăgi. Probabil nedate (cât/cui trebuie). La fel ca la Sebeș-Turda lot 3 unde autostrada a fost ținută 8 luni închisă, ca apoi (cu minime remedieri, mai mult de ochii lumii) să fie deschisă fără probleme. Cetățenii sunt pe ultimul loc în această mascaradă, deși din banii lor e construită autostrada. Îl întreb pe ministrul Cuc: cine răspunde de eventualele accidente de pe ultra-aglomeratul și nesigurul drum național în timp ce autostrada perfect folosibilă stă închisă?”, mai spune deputatul.

Autostrada Lugoj - Deva e în lucru încă din 2013 și cele două tronsoane erau așteptate să fie gata și acum un an când autoritățile de la drumuri își făceau planurile.

Cu cele două loturi deschise, șoferii vor putea practic circula de la Sibiu până la granița cu Ungaria de la Nădlac pe autostradă, mai puțin pe o porțiune de circa 13 km între Holdea și Margina.

Acolo va trebui realizat o secțiune de autostradă ce va conține o serie de tuneluri care să treacă prin dealuri, însă deși se știe de această situație de aproape șase ani, autoritățile de la drumuri abia au reușit la finalul lunii iunie să lanseze licitația pentru proiectare și construcție.

 • Lot 3 - 21,14 Km - intre Ilia si Holdea

Constructor: JV Teloxim Con SRL / Comsa SA / Aldesa Construcciones SA / Arcadis Eurometudes SA

Valoare contract: 579.92 milioane lei

Contract semnat pe: 1 august 2013

 • Lot 4 - 22,14 Km - între Șoimuș și Ilia

Constructor: JV SPEDITION UMB SRL / TEHNOSTRADE SRL

Valoare contract: 419.4 milioane lei

Contract semnat: 1 august 2013

---

VIDEO - Lotul 4 - Nodul rutier Șoimuș (Deva)Lotul 4 - „Dealul Liliecilor” - zona care a dat cele mai multe probleme constructorului:Lotul 3 - Ecoductele din zona Ohaba și nodul rutier de la Holdea:Imagini cu ultimele lucrări de la capătul nodului 3:


---

Două loturi măcinate de multe probleme încă de la început

Lotul 3 (21,14 km) și Lotul 4 (22,14 km) au fost contractate încă din 2013, dar au fost constant măcinate de probleme. Inițial acordul de mediu pentru toate loturile autostrăzii Lugoj - Deva a fost modificat substanțial chiar după încheierea contractelor, fapt ce a impus modificarea semnificativă pe alocuri a proiectării. Astfel, pe lotul patru - printre altele - a trebuit realizat un ecoduct la Brănișca, iar pe Lotul 3 două ecoducte în zona Ohaba.

Ulterior a fost o mare problemă legată de autorizația de construire. Mult timp constructorii s-au apucat de lucru fără ca autorizația să fie emisă, dar apoi în octombrie 2015 lucrările s-au oprit. Abia din martie 2017 s-a emis autorizația de construire și lucrările au fost reluate. Practic, timp de doi ani nu s-a mișcat nimic pe șantier...

Pentru Lotul 3 a mai fost și problema descărcării traficului la capătul vestic al acestuia, pentru că din proiect nodul rutier făcea parte din lotul 2, adiacent. Însă acolo, ca urmare a modificării proiectului inițial conform noului acord de mediu, autoritățile au reziliat contractul. Astfel, mult timp le-a luat autorităților de la drumuri să accepte și să realizeze formalitățile pentru un nou nod rutier la Holdea realizat de constructorul lotului 3.


Pe lângă aceste probleme, au existat și alte situații neplăcute întâlnite de constructori pe teren. Astfel, pe Lotul 4 constructorul a întâlnit pe traseul autostrăzii un cimitir, dar și o specie de lilieci protejată de lege ce a trebuit să fie monitorizată timp de un an și apoi să fie relocată.

Mai mult, tot pe Lotul 4, cele mai mari probleme s-au întâlnit în zona dealului Șoimuș, acolo unde autostrada practic taie o bună bucată din versant. În 2017 au început să apară primele alunecări serioase de teren.

Situația neclară a fost generată din cauza unui studiu de fezabilitate slab întocmit de către firma Diwi Consult, care nu avea deloc foraje geotehnice făcute pe deal, ci doar înainte și după acesta.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22002 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  Interese (Marţi, 13 august 2019, 19:55)

  florinos [utilizator]

  Sunt interese mari la mijloc, PSD a promis 100km circulabili, inainte de alegeri vor da vina pe constructori ca nu au oferit garantie dubla.
 • -14 (18 voturi)    
  HG 845 2018 (Marţi, 13 august 2019, 20:35)

  feroviarul123 [utilizator]

  ART. 17
  Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor decide respingerea recepţiei
  la terminarea lucrărilor în situaţia în care:
  b) executantul nu remediază aspectele prevăzute la art. 15 alin. (1), inclusiv pe cele rezultate în urma expertizelor tehnice, ridicărilor topografice, încercărilor suplimentare, probelor, măsurătorilor şi altor
  teste solicitate, în termenul de remediere;

  Deci nu mai exista anexa la recepție. Se amâna recepția pana se rezolva toate problemele. Sau faceți înțelegeri secrete precum CFR-ul. Deci bai Drula et Constructori, mai citiți legile si încercați odată in viata sa le și respectați.
  • +9 (11 voturi)    
   Ha! Ha! Si ce inseamna asta? NIMIC! (Marţi, 13 august 2019, 21:48)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   In primul rand nu prezinti si art. 15. Dar asta nu e grav, il putem gasi. Dar ce se spune: Ca trebuie sa prezinte tot ce e nevoie plus sa remedieze deficientele. Dar nu spune NICAIERI ca trebuie sa repare si ceea ce a fost facut prost de altii (vezi expertizele tehnice sau proiectarea care NU a fost facuta de ei) si nici ca trebuie sa mareasca garantia!
   • +7 (11 voturi)    
    Sa nu se deschida. Ma dau eu cu bicicleta pe acolo (Miercuri, 14 august 2019, 3:19)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    Pana cand incepe scoala nu vreau sa se deschida Lotul 4 ca așa cum se prezinta azi, asfaltat și gata, este numai bun sa te dai cu bicicleta pe el de-a lungul Muresului. Mergi 6 km, aproape fără să dai la pedale, pe o porțiune. De vis.
  • +12 (12 voturi)    
   daca si cu parca (Marţi, 13 august 2019, 21:55)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Dc ai fi citit art 15 ai fi inteles ca nu se impunea suspendarea receptiei pt ca nici un punct din art 15 nu a fost incalcat.
   Art 15.

   (1) Comisia de recepție la terminarea lucrărilor decide suspendarea procesului de recepție la terminarea lucrărilor dacă constată următoarele:

   a) existența unor neconformități, neconcordanțe, defecte ori deficiențe care sunt de natură să afecteze utilizarea construcției conform destinației sale;

   b) existența unor lucrări realizate necorespunzător, nefinalizate sau neexecutate, care pot afecta cerințele fundamentale aplicabile;

   c) construcția prezintă vicii a căror remediere este de durată și strict necesară pentru asigurarea utilității construcției conform destinației preconizate, potrivit Legii nr. 10/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

   d) există, în mod justificat, dubii cu privire la calitatea lucrărilor realizate și este nevoie de expertize tehnice și/sau încercări și teste suplimentare pentru a le clarifica;

   e) investitorul nu pune la dispoziția comisiei de recepție la terminarea lucrărilor documentele prevăzute la art. 13 alin. (4).

   De fapt idiotul de ministru a recunocut chiar el dar e prea prost sa realizeze ce a zis, citez:" Lucrurile pe care el trebuie să le remedieze sunt lucruri minore, le poate face, de aceea i-am şi dat 10 zile să le finalizeze. E problema la şanţuri, la partea de scurgeri, la colmatări, la gardul perimetral de siguranţă".

   Deci inteligentule,, care din punctele de la a la e se incadreaza astfel incat autostrada sa nu fie receptionata??
   • -4 (10 voturi)    
    prea multi analfabeti in Romania. (Miercuri, 14 august 2019, 0:15)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Deci eu am susținut si susțin in continuare ca nu mai exista o anexa la recepție ( cum exista înainte de 845) in care sa treci deficientele si sa le dai termen de remediere. S-a renunțat la aceasta anexa pentru ca de fapt era o metoda ilegala de a prelungi contractul si ca de fapt deficientele nu se remediau in totalitate niciodată. Nu știu, ca nu sunt in comisie si nici in solda constructorilor precum unii care postează pe aici, ce deficiente sunt si cat de grave ar fi. Si nu e important. Important e ca nu mai exista anexa. Repet, CFR-ul a făcut înțelegeri secrete cu constructorii tocmai pentru ca la recepțiile de anul acesta nu mai merge cu anexa. Si eu pot dovedii cu acte tot ce afirm. Daca cineva poate prezenta lista cu deficiente putem discuta despre gravitatea lor. dacă nu încercați sa va abțineți.
    • +2 (4 voturi)    
     greu pricepi (Miercuri, 14 august 2019, 9:02)

     /./ [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

     Ce conteaza daca ai sau nu anexa in conditiile in care e clar ca receptia poate fi facuta legal.Ca mai sunt mici probleme , da, sigur si o sa mai apara in cei 4 ani de garantie cu siguranta.Dar sigur in contract e trecut modul in care aceste lucruri se rezolva ca de asta ai 4 ANI GARANTIE.
     • 0 (2 voturi)    
      Ei si tu acuma... Atata stie atata poate! (Miercuri, 14 august 2019, 13:55)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui /./

      Ce sa zic, anexa era importanta. Ca parca nu poti trece astea direct in receptie. Important e insa cum suna contractul, ce prevede el. Asta ar trebui sa cuprinda clar ce se intampla cu deficientele gasite, cum sa fie reparate/eliminate in functie de cine le-a cauzat (constructorul, proiectantul, beneficiarul, etc.) si cine si cum suporta cheltuielile si amanarile, inclusiv cine plateste daunele si penalitatile de intarziere (si cat sunt astea, evident). Pe baza unui contract de acest fel trebuie discutat.
  • +2 (2 voturi)    
   Du-te (Miercuri, 14 august 2019, 8:59)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   La CFR feroviarule.
   Ca acolo treaba e okay.
 • +6 (6 voturi)    
  Vineri a fost un accident grav pe autostrada asta (Marţi, 13 august 2019, 23:55)

  Alui [utilizator]

  La iesirea de la Deva. Din cauza ca s-a terminat autostrada s-a creat aglomeratie la iesire, iar o femei din Arges; cu 3 copii in masina, a intrat in masinile oprite. Am poze daca va intereseaza Hotnews.
  • +2 (2 voturi)    
   Da asta e. (Miercuri, 14 august 2019, 9:01)

   Stef_and [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Soferi atenti si antisoferi.
   E plin pe toate drumurile de ei.
   Dar sa intrii in coloana semistationara asta e prostie.
   • +2 (2 voturi)    
    Toate accidentele se intampla din prostie (Miercuri, 14 august 2019, 10:30)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

    Chestia e ca daca portiunea respectiva de autostrada era data in folosinta, acel accident nu se intampla. Fiecare zi de intarziere in datul in folosinta a unei autostrazi poate fi fatala pentru cineva nevinovat.
    • 0 (0 voturi)    
     Sau se intampla mai depart (Miercuri, 14 august 2019, 18:39)

     dragos.p [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     Intradevar tronsonul respectiv e important din multe puncte de vedere, in special ca siguranta.
     Problema reala is accidentele pe DN, cand pe autostrada s-ar putea circula.

     Dar accidentul asta se putea intampla la fel de bine la Holdea, daca era deschis pana acolo.
 • +10 (10 voturi)    
  complicitate! (Miercuri, 14 august 2019, 5:04)

  Codruta N [utilizator]

  Cre' ca ministrul e "pe mana" cu constructorul! Pentru ca, daca reziliaza contractul, ADIO orice fel de garantie de la constructor, NU pe 10 ani, nu pe 4 ani - ci pe ZERO ani!
  In plus, daca in contractul initial nu era prevazut 10 ani garantie, constructorul da in judecata Statul roman si CASTIGA! Si platesc romanii la despagubiri, mai mult decat valoarea intregii constructii! Cineva a invatat BINE faza asta, cu "despagubirile", probabil a lucrat cu Bechtel!
  Asa o pleasca pentru constructor, nici in vis n-a visat el la inceput. Cine e BOU (sau corupt?) aici? >:
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 august 2019, 10:58)

   [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

  • 0 (0 voturi)    
   Mda, si eu care credeam... (Miercuri, 14 august 2019, 12:16)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Ca au ramas doar imbecilii in PSD! S-ar putea sa fi scapat mafiotul asta, care pare imbecil, in mod foarte convingator!
  • 0 (0 voturi)    
   Nu is sigur (Miercuri, 14 august 2019, 18:43)

   dragos.p [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   In mod sigur Cuc isi etaleaza valeitatile lui de smecheras de 2 lei.
   Daca face asta pt. ca a primit spaga, sau pt. ca nu a primit spaga, sau simplu exercitiu de imagine, sa ii impresioneze pe putinii prosti care il sustin, nu stiu.
   Banuiesc ca nici Comsa nu e asa interesata de procese acuma.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by