Reporter: Pe A8 e în derulare un SF cu probleme....
„Da, e în derulare de vreo doi ani. A ajuns la 50% deși trebuia să fie gata. E un Studiu de Fezabilitate pe un sector de 200 de kilometri, din care 100 de km montan, e de două ori mai greu decât Sibiu - Pitești. A fost contractat pe o sumă mai mică de patru ori decât licitația de la licitația de la Tg. Neamț- Iași - Ungheni, unde sunt 100 de kilometri și relieful e colinar, deci mai ușor. Ceva nu bate undeva, probabil și asta explică de ce merge așa de prost”, a explicat Drulă.
„La capitolul reparat din mers, cel puțin din primă fază, să avem niște livrabile, discuția e ca SF-ul acesta în derulare de doi ani să fie finalizat pe capetele din ambele direcții: Tg. Mureș - Miercurea Nirajului și Tg. Neamț - Moțca. Cred că sunt circa 50 de kilometri în total. Astea să le finanțăm din PNRR. Cred că e important să începem proiectul”, a mai detaliat ministrul.
„Tehnic e fezabil [finalizarea până în 2030], dar e cel mai greu proiect de infrastructură al României - de două ori mai greu decât Sibiu - Pitești. Aici eu am mai susținut că poate ar trebui să vedem, pe zonele foarte grele, cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit, mai în buget, mai ieftine, dar care să ne ducă la același rezultat. Adică un drum neîntrerupt, care nu trece prin localități, un drum care conectează rapid Moldova de Transilvania”, a zis Drulă.
- VIDEO Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la HotNews.ro LIVE: Mi-aș dori ca autostrada pe Valea Prahovei să fie gata până în 2030 / Ce spune despre Autostrada Moldovei A7 - când vor fi deschiși următorii km de autostradă în Moldova?
- Magistrala de metrou M6 de la Băneasa la Otopeni NU este fezabilă, spune ministrul Transporturilor: „Hai să nu facem o investiție doar pentru că sună bine pentru PR”
- Drulă: Despre trenuri de mare viteză putem vorbi după 2030/ Întâi să ajungem să facem 6 ore și jumătate între București și Timișoara, și nu 10 ore ca în prezent
- Ministrul Transporturilor, despre Podul de la Brăila: „Spun de pe acum, podul frumos și nou - al treilea pod suspendat ca lungime din Europa - va rămâne muzeu timp de un an”
exista o obsesia de a lega Transilvania de Moldova
Asta este rezultatul parlamentarilor trimisi de moldoveni in Parlamentul Romaniei, care a ajuns acolo a tras doar pentru el, exemplu Costel Alexe seful PNL IASI prins ca a cerut mita tone de tabla, si inca cate mai alte combinatii despre care nu s-a vorbit. Astia sunt oamenii care ii conduc pe moldoveni si ar trebui sa ii scoata din saracie.
e ceva atat de cerut acest traseu Tg Mures - Basarabia?
Cum ajungi la Tg Mures? Ca nu e autostrada acolo
nu mai faci o autostrada care e IEFTINA si dureaza de 2 ori mai putin decat una dubla ca pret si timp???
Distanta Suceava - Buzau - Ploiesti nu e cu mult mai mare decat Suceava - Targu Mures
Dupa aia nu inteleg comparatia intre Suceava- Tg Mures si Suceava-Ploiesti. Daca eu vreau sa ajung de la Iasi la Tg Mures trebuie sa o iau neaparat prin Ploiesti si autostrada inexistenta de pe Valea Prahovei?
Esti un pic Gica Contra pe subiectul asta.
2. Da, este nevoie de autostrada de la Tg. Mures pana la Ungheni. Cine e idiot sa treaca muntii in sud ca sa urce apoi din nou spre Moldova?.. Vorbim de un ocol de ~500 de km.
Autostrada este necesara pentru a ajuta firmele din Moldova sa-si desfaca marfa in Transilvania si mai departe, in Ungaria si restul Europei centrale si de nord. Dezvolti infrastructura >> se dezvolta si economia.
Autostrada va aduce beneficii enorme din punct de vedere economic.
Nu te poți dezvolta economic cu noroaie până la genunchi. Pe drumuri bune, piața imobiliară se înviorează, turismul ca atare plus cel medical sau de business, la fel.. etc
Dar, se știe, "cel mai mare orb e acel care nu vrea să vadă"..
Interesul poartă fesul.. nu-i așa ?
Dar de dupa unii ca d vostra n avem nevoie de autostrazi.....
E mai bine asa.
Sa faci o zi cu masina in loc de 4 ore.......
Cu alte cuvinte, dorește o cârpeala de segmente de sosea obișnuita cu serpentine combinate cu porțiuni de autostrada de în final scoți o viteza medie la 40-50 km/h. N-ai făcut nimic. Nu este nici o îmbunatățire fata de drumurile existente.
Citat:
" "Aici eu am mai susținut că poate ar trebui să vedem, pe zonele foarte grele, cum putem găsi niște soluții care să fie mai ușor implementabile, mai rapid de construit, mai în buget, mai ieftine, dar care să ne ducă la același rezultat. Adică un drum neîntrerupt, care nu trece prin localități, un drum care conectează rapid Moldova de Transilvania”, a zis Drulă. "
Si cine a zis ca un drum expres nu are doua benzi pe sens? Si ca viteza de proiectare nu e de 80-90 in loc de 120-130 ca la o autostrada?
De la Piatra Neamț la Târgu-Mureș sunt 194.8 km pe DN12C și DN13B iar în linie dreapta 142 km.
Orice ai face nu scapi de ~200 km drum prin munți intre Iași și Târgu Mureș. Singura modalitate sa scurtezi distanta este cu tunele și viaducte dar asta costa foarte mult.
200 km de serpentine combinate cu porțiuni cât de cât în linie dreapta te face sa nu obții mai mult de 50 km/h în medie și faci în final 4 ore prin munți.
Aia e marea miza, conectarea Moldovei cu Europa, nu cu Buzaul sau cu Bucurestiul...
Nu pune toate ouale intr-un singur cos!
Portul Constanta poate fi si ala o optiune, dar principalul vector de dezvoltare a Moldovei e in mod cert A8.
Firmele din Iasi exporta marfa pentru restul europei nu in Buzau sau Bucuresti, este vitala travesarea Carpatilor pana la Tg. Mures de unde exista deja un traseu.
Poti vedea si altfel alegerea, sa poyi ajunge repede din vest pana la Chisinau daca e nevoie, nu ocolesti 1 zi prin Bucuresti ;) Acum sigur te-ai prins.
Noi moldovenii ne cecem scuze ca este greu domnule Drula. Propun subventii pentru achizitionarea de atelaje trase de cai pentru trecerea Carpatilor.
De 162 de ani, de la unirea principatelor Moldova este privata de ceea ce merita, o infrastructura decenta.
Singura solutie este federalizarea sau secesiunea!
Unirea s-a facut in conditii de paritate dar dupa 162 de ani rezultatul e complet diferit. Mie unul mi se pare normal sa vreau un stat federal sau chiar secesiune.
Va aduceti aminte cum fostul ministru PNL inainte de alegere ne MINTEA cu nerusinare spunand ca se vor face autostrazi cu bani de la UE prin programul de ''rezilienta''?Era rosie pe harta Moldova de autostrazi........
UE se stia inca de atunci ca nu va finanta constructii de autostrazi!!!!!doar investitii ''green deal''adica cel mult cai ferate.
PNL=PSD=aceeasi mizerie
Strapungere (tunel) sau escaladare.
Alegeti !
Mereu moldovenii au fost stigmatizati de tiganii sudisti si de catre cei din Ardeal. E cam timpul ca moldovenii sa-si puna serios problema unei autonomii avansate asa incat genul asta de proiecte sa fie decise in Moldova si nu in bucale.
Tu, in schimb?
2. Eu, nu. Pe jos.
Toate proiectele sunt focusate pe Sud.
Pentru Bucovina nu se gasesc niciodata fonduri ca, deh, nu-s bani!
Bucovina este lasata mereu in saracie, pentru ca bucovinenii sunt blegi si tac!
Bucovina, aflată la graniţa celor două imperii, habsburgic şi ţarist, a devenit în 1914 – odată cu declanşarea primului război mondial – teatrul unor operaţii militare.
La 2 Septembrie 1914, cazacii generalului Pavlov ocupă Cernăuţii, dar în Octombrie austriecii reocupă provincia.
La 17 Iulie 1916, Ion I.C.Brătianu semna la Bucureşti, cu miniştrii Rusiei, Franţei, Angliei şi Italiei o convenţie prin care se garanta integritatea teritorială a României şi reunirea Bucovinei, Transilvaniei şi Banatului la Vechiul Regat.
Si democratii de azi, ii doare in c... de Bucovina...ne lasa in saracie!
Are insa o problema de mentalitate, e prea tipicar, si se va ineca in proceduri si rahaturi.
"Nu e sigur ca peste zece ani sa avem o autostrada de 200 de km".
Pai fratele meu, daca nu esti capabil sa faci 200 de km de autostrada in urmatorii zece ani, atunci du-teeeeee.
Tuturor astora, de la PSD la PNL si USR le lipsesc outele.
Bine ca Ceausescu si Dej si Ferdinand si altii au putut face cai ferate si drumuri prin munti, imediat, dar astia cu toate tehnologiile la dispozitie nu pot.
Luati ba puscariasii, luati armata, luati proiectele in regie proprii, fara chinezi, turci, austrieci.
Luati proiectantii din institutele romanesti, de la facultatile de drumuri si poduri, folositi-i.
Mama ei de autostrada, ca se poate face in maxim 2 ani, cu 3 schimburi si munca serioasa.
Daca in 10 ani nu poti traversa 100 km printre munti in zilele noastre cu tehnologia actuala si finantarea la botul calului...
autostazile nu se vor contrui de voi ci de urmasii urmasilor vostri in veacurile urmatoare !
Actualizare la anul 2012 a zicerilor lui Stefan cel Mare in piesa Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea.
Exista viata si dupa UE, asta trebuie stiut.
Cel putin pe A10 de cand s-a deschis Aiud-Turda si mai nou Sebes-Alba depasirile riscante au scazut foarte mult pe portiunea de DN Alba-Aiud. Pentru ca altfel ai rabdare sa stai in coloana dupa ce ai venit comod de pe A si stii ca urmeaza inca o portiune de A. Inainte era crima si pedeapsa, accidente dupa accidente.
Cei mai tari sunt secesionistii moldoveni!