VIDEO Prima autostrada inaugurată în 2021? Cum arată acum „ciotul” din Autostrada Transilvania care ar trebui să fie gata peste câteva luni

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Duminică, 29 august 2021, 20:08 Monitorizari | Proiecte Infrastructura >> Articole


Prima autostrada care va fi inaugurata in 2021?
Foto: Captura YouTube
O bucată din autostrada A3 Transilvania ar urma să fie inaugurată peste câteva luni, deși teoretic termenul contractual este abia începutul anului viitor. Noi imagini de pe șantier ilustrează mobilizarea bună a constructorului austriac. Chiar dacă discutăm doar de un tronson foarte scurt, el este „unul de efect care va rezolva o (bună) parte din problemele de trafic” din zonă, după cum apreciază și Asociația Pro Infrastructura.

Tronsonul A3 de la Târgu Mureș la Ungheni (Aeroport) nu este unul lung, un „ciot” de doar puțin peste 9 km - 4,5 km de autostradă și 4,7 km de drum de legătură cu patru benzi - însă vine în continuarea a 33 de kilometri de autostradă deja dați în trafic și ar permite șoferilor să intre pe autostradă mult mai aproape de Târgu Mureș.

În momentul de față stadiul lucrărilor a depășit 70%, iar autoritățile de la transporturi speră ca deschiderea traficului să aibă loc până la finele anului.

În prezent, constructorul se concentrează în continuare pe finalizarea structurilor și a nodului rutier cu DJ151D.

În paralele se așterne stratul final de uzură și se mai lucrează și la cele 2 sensuri giratorii prin care proiectul se conectează la Municipiul Tg. Mureș.

Filmarea de mai jos începe tocmai cu giratoriile respective și drumul de patru benzi care conectează autostrada de Tg. Mureș, iar secțiunea de autostradă propriu-zisă începe de pe la minutul 3.59.„Proiectul început în iulie 2020 va fi gata până la finalul anului - îmbucurător, înainte de termen”, aprecia ministrul Transporturilor la începutul lunii august.

„Într-adevăr, doar un ciot, dar unul de efect care va rezolva o (bună) parte din problemele de trafic din sudul municipiului Târgu Mureș”, aprecia și Asociația Pro Infrastructura.

---

A3 Târgu Mureș - Ungheni (Aeroport)


Lungime: 4,5 km autostradă + 4,7km drum de legătură
Constructor: Strabag
Valoare: 192 mil. lei
Contract semnat: 29 mai 2020 (ordin de începere lucrări - iulie 2020)
Termen de execuție: 18 luni (contractual - ianuarie-februarie 2022)
Finalizare probabilă: Q4 2021
Stadiu fizic oficial (iulie- cf CNAIR): 57,4%
Detalii despre proiect: 3 poduri și pasaje pe drumuri de legătură, 6 poduri și pasaje pe autostradă, 2 noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drum existentă---

---

A3 Târgu Mureș - Ungheni - un lot cu probleme: de la un contract reziliat la o licitație care s-a întins nepermis de mult


Inițial scos în 2014, contractat în februarie 2015 cu Asocierea LEMACONS & VEGA 93 & ARCADA pe 179 milioane de lei. Din cauza bâlbâielilor financiare ale Companiei de Drumuri de atunci - autostrada fiind contractată pe fonduri europene, dar exact în momentul trecerii de la un exercițiu financiar la altul - lucrările n-au început, au tărăgănat un an.

Rezultatul? În aprilie 2016 constructorul a cerut rezilierea contractului pentru că nu s-a dat ordinul de începere în termen de 12 luni.

Tronsonul a fost scos la licitație jumătate de an mai târziu, în octombrie 2016, dar procedura s-a dovedit a fi o înșiruire de amânări și tergiversări, inclusiv o bătălie adevărată în instanțe.

Depunerea ofertelor a fost amânată de mai multe ori până abia în martie 2017, după care evaluarea ofertelor a fost tărăgănată nepermis de mult. Atribuirea lucrărilor către Strabag pentru circa 192 milioane de lei a venit inițial în noiembrie 2017, după care au urmat contestațiile și decizii diferite date în instanță care au întors de două ori rezultatul procedurii.

În noiembrie 2018, Compania de Drumuri reevalua ofertele la decizia instanței și dădea câștigător asocierea Itinera Spa - Retter Projectmanagement SRL cu o ofertă mai mare, circa 209 milioane de lei. Contestațiile au continuat și, după un an decizia a fost întoarsă - CNAIR fiind obligată să reevalueze ofertele.

Atât de mult timp a trecut însă de la lansarea licitației, încât ofertele depuse inițial de constructori și-au pierdut valabilitatea. Asocierea Itinera a decis să nu mai conteste și să-și retragă oferta. Astfel, Strabag a rămas singura firma care în final a semnat contractul pe 29 mai 2020.
---

CITEȘTE ȘI:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

50495 vizualizari

 • -14 (40 voturi)    
  Pas cu pas!/ Ciot cu ciot! (Duminică, 29 august 2021, 20:21)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Romania educata va inaugara Ciotul!
  Singurul!
  Anul acesta!
  • -1 (3 voturi)    
   Va rog frumos nu mai spuneti neadevaruri. (Luni, 30 august 2021, 14:37)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Ciotul nu va fi singurul, vor mai fi si alte bucati de autostrada, vor mai fi si bucati de DX. Si n-au treaba cu Romania Educata, ci vor fi pentru romanii needucati. Si vinovat de ˝ ciot˝ , tot un ziarist needucat a fost, care a lansat sintagma, fara sa gandesca ca needucatii vor prelua pe nemestecate, si se va ajunge la perceptia lu Domnun Trandafir...
   • 0 (0 voturi)    
    care-s adevarurile? (Luni, 30 august 2021, 19:37)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    "...vor mai fi si alte bucati de autostrada, vor mai fi si bucati de DX..." Pareti bine informat, iar eu nu reusesc sa aflu ce portiuni ( a.s si DX) se vor inaugura , concret, anul acesta. M-as bucura sa le enumerati pe cele sigure; nu de alta, da' mai sunt 4 luni, in care conditiile de lucru se vor inrautati, iar pana acum- pe vreme favorabila, s-au inaugurat 0 ( zero )km; iar de lozinci si de articole laudative despre Drula mi-a ajuns in 8 luni.
   • +1 (1 vot)    
    Anonimule! (Luni, 30 august 2021, 19:58)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Vise sau prafuri?
    Scrieti cu subiect si predicat cati km de cioturi si pe ce autostrada se mai intampla?

    Cred ca te doare ca se baga in poza cu ciotul si Baiatul cu Tava de la Cotroceni!
  • 0 (2 voturi)    
   mai bine "ciot" decat nimic! (Luni, 30 august 2021, 15:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Sau inaugurari false, ca pe vremea PSD! :P
   Oricum: in zona aia problemele de trafic erau chiar MARI - asa ca FOARTE BINE ca s=a facut ciotul acela!
   • +1 (1 vot)    
    Mai bine a.s. decat "ciot", ce zici? (Luni, 30 august 2021, 19:52)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Care-s inaugurarile alea false ale PSD? Ai si-un exemplu? Ca eu imi aduc aminte doar de aia din decembrie 2020 a lui Bode, ( cu cateva zile inainte de alegeri), neterminata nici in mai 2021!
   • +1 (1 vot)    
    Maretele realizari va satisfac? (Luni, 30 august 2021, 20:00)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    ����
 • -4 (28 voturi)    
  Vorbiti serios? (Duminică, 29 august 2021, 20:31)

  holinessdani [utilizator]

  In fiecare zi aveti articole despre cum se lucreaza la autostrazi si cum vor fi ele gata ... candva!
  Insa azi ati atins o culme: prezentati ca pe o mare victorie faptul ca se lucreaza la o bucata de 4 km!!!
  S-au stabilit ceva alegeri in viitorul apropiat si nu stim noi?
 • +7 (17 voturi)    
  acest "ciot" (Duminică, 29 august 2021, 21:31)

  2304 [utilizator]

  nu va rezolva problemele de trafic in Tg Mures ci le va complica si mai mult. Toata aglomeratia Cristesti-Ungheni se va muta in zona Metro-Promenada (Tg Mures) si asta deoarece Tg Mures nu are inca o ocolitoare completa, tot traficul trece efectiv prin oras pe oricare din axe (intrari-iesiri). Mult trambitata centura de ocolire Ernei-Livezeni a fost abandonata desi s-au platit 56 milioane euro pentru 11 km (o banda pe sens!). despre asta nu zice nimeni nimic, s-a inaugurat santierul cu utilaje inchiriate pe 2-3 zile cu Ponta, s-au dat banii, si cam atat
  • +4 (4 voturi)    
   Gresit (Luni, 30 august 2021, 11:27)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   Va rezolva multe, in special dezastrul din zona aeroport-Ungheni. Ciotul va fi folosit de cei ce vor sa intre in Tg.Mures, iar iesirea de la aeroport de cei ce vor in Ungheni-Cristesti, Acatari-Sighisoara-Brasov,sau Cerghid-Tarnaveni.
  • -1 (1 vot)    
   stai ca nu inteleg, zici ca Tg Mures nu are o (Luni, 30 august 2021, 17:57)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui 2304

   ocolitoare completa.
   Si ca tot traficul se vad duce tot prin oras? Dar pana acum pe unde se ducea?
   Sunt sigur ca respectiva bucata de autostrada nu rezolva toate problemele din zona dar alternativa este sa asteptam 20-30 de ani pana cand toate ocolitoarele, pasajele, centurile, autostrazile sunt gata si sa le dam drumul la toate odata! Credeti ca e fezabil?
   Sau continuam sa construim bucata cu bucata?
   • +2 (2 voturi)    
    ideea era... (Luni, 30 august 2021, 19:28)

    2304 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    ca s-a abandonat ocolitoarea cea mai importanta care scotea traficul greu din oras, cea Ernei-Livezeni. Nu ma plang ca se face aceasta bucata de autostrada, insa asta spuneam ca va muta tot afluxul la intrarea in oras (gen cum s-a intimplat la Sebes, unde stateai cu orele sa intri in Alba) - macar de faceau un pasaj in loc de giratoriul ala, acolo e si Metro si Promenada Mall, va fi o veselie (gen cum s-a intimplat la Sebes, unde stateai cu orele sa intri in Alba).
   • +1 (1 vot)    
    a.s. (Luni, 30 august 2021, 19:57)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Scuze, da' parca mai ieri te indignai ca sustin ca trebuie grabita realizarea a.s. intre Pitesti si Curtea de Arges! Sau nu-mi aduc eu bine aminte!? Sau asta e sarcina azi!?
 • -1 (17 voturi)    
  PCC-ul chinez (Duminică, 29 august 2021, 21:45)

  ploiesteanu [utilizator]

  i-ar împușca pe toți responsabilii, dacă în China s-ar construi în ritmul ăsta.
  • -1 (1 vot)    
   PCC-ul ii impusca si fara sa aiba nevoie de motive (Luni, 30 august 2021, 18:00)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Pe de alta parte comunistii care au hotarat constructii de autostrazi cu cate 6 benzi pe sens care acum stau goale ar trebui sa plateasca ceva! Pariem ca aia sunt de neatins?
   • 0 (0 voturi)    
    Nu zau! (Luni, 30 august 2021, 20:03)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Intamplator, ai vazut ambuteiajul filmat pe a.s. cu 25 de benzi pe sens din China? Intamplator, ai stat in "shtau" pe a.s. cu 12 benzi, tot in China?!
 • +1 (15 voturi)    
  Câte-un ciot, ciot, ciot (Duminică, 29 august 2021, 22:06)

  ploiesteanu [utilizator]

  Câte-un ciot, ciot, ciot
  Pâână se va
  termina un lot.
  Și-altă dată
  Și-altă dată
  O s-o facem și mai și mai lată. 4 benzi pe sens plus banda de urgență.
 • +7 (15 voturi)    
  fara misto (Luni, 30 august 2021, 8:18)

  mihhaii [utilizator]

  Pentru cei care comenteaza de pe margine si care nu cunosc detalii despre proiect. Ceea ce merita subliniat si laudat este ca in 12 luni de zile 10 km de autostrada o sa fie gata la cheie, nu stiu unde s-a mai construit in Romania 10 km in 12 luni de zile pana acum.(ca a stat 4 ani in contestatii e alta poveste)
  Datator de speranta e faptul ca acelasi tip de contract ca pe ciotul asta e si pe A7 de la Ploiesti la Pascani si in teorie lucrurile ar trebui sa mearga repede si acolo.
  • +2 (4 voturi)    
   Fara niciun misto (Luni, 30 august 2021, 11:27)

   catalin_f [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   E ridicol sa te lauzi cu 10 km de autostrada care sunt gata cu o luna mai devreme decat termenul contractual ...
   • -1 (1 vot)    
    In Romania termenul standard de predare (Luni, 30 august 2021, 18:02)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui catalin_f

    a fost si inca este pe multe tronsoane de cel putin 2x termenul contractual.
    Deci nu e ridicol sa te lauzi ca o termini la timp.
    Deci ai spus-o la misto! fiindca depinde mult de referinta!
  • +2 (4 voturi)    
   va merge mai repede (Luni, 30 august 2021, 12:06)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   Mai ales ca Ploiesti Buzau se face autostrada prin cimpie la pret dublu fata de una la deal.
   • -1 (3 voturi)    
    nu atat relieful conteaza... (Luni, 30 august 2021, 15:21)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

    ... cat caracteristicile geologice ale terenului de fundare, procedurile de expropriere si utilitatile care trebuiesc sau nu mutate
    • +1 (1 vot)    
     ai idee despre ce vorbesti? (Luni, 30 august 2021, 18:31)

     IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Tronsonul din A Tranasilvania este la deal, are sute de stilpi forati pentru fundatie. Ce naiba poate fi mai complicat la Ploiesti Buzau unde nu exista nici un riu major si terenul plan? Dar chiar nu are voie nimeni sa se lege de idolul vostru Drula?
    • +1 (1 vot)    
     chiar asa? (Luni, 30 august 2021, 18:33)

     IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     De la simplu la dublu, cimpia dublu fata de deal?
  • 0 (0 voturi)    
   glumesti? (Luni, 30 august 2021, 15:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   10 km in 12 luni? asta e "ritm"?
   Pai uita-te in tzari normale, cum ar fi Germania, Slovenia sau chiar... Serbia, unde a fost chiar un RAZBOI, nu foarte de mult!
   Oricum: bine ca am scapat de PSD, cu 0 km in 12 luni! >:
   • 0 (0 voturi)    
    Impotriva minciunii (Luni, 30 august 2021, 20:15)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    " bine ca am scapat de PSD, cu 0 km in 12 luni! " Vrei sa indici si anul ala? Ca, altfel, in minciuni sunteti tari!
  • 0 (0 voturi)    
   Da! (Luni, 30 august 2021, 20:11)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui mihhaii

   "...in teorie lucrurile ar trebui sa mearga repede si acolo".
   In teorie, lucrurile merg bine peste tot!
   In practica, din cei 400 de km. de a.s. aflati in lucru si mosteniti de la guvernarile anterioare, s-au finalizat in 8 ( opt) luni din 2021 exact 0 ( zero) km.!
   Repet, in practica!
 • +12 (12 voturi)    
  chiar avem nevoie? (Luni, 30 august 2021, 8:56)

  Walking_dead [utilizator]

  Dupa doi ani din cauza covid ieri am ajuns acasa. M-am bucurat sa ajung pina in Sibiu pe autostrada (mai putin bucata de la Margina unde lipsesc cele doua tuneluri). Cum ajungi in tara te intristezi imediat. Avem ceva, dar de intretinnut nu suntem in stare. De la Deva pina in Sibiu banda 1 este deja plina de gropi, rosturile de dilatare de la poduri distruse, balizele antiorbire rupte, lipsa, etc. Sa nu vorbesc ca de la granita pina la Sibiu nu exista o benzinarie adevarata, doar containerele acelea cu o pompa sau doua. Despre toalete si zone de odihna mai bine nu pomenesc, mizerie si jeg peste tot, Sa va faceti nevoile la unguri (nici acolo nu arata superb dar inca mai merge) sau puneti-va sonda. De la Sibiu mai incolo pina la Brasov teroare. Drum in reparatie, soferi idoti la gramada, 3 accidente in 100 de km, doua ore pierdute pe drum. Cireasa de pe tort este la Fagaras. Traversarea acestui orasel este o adevarata aventura, practic asfaltul in acest oras a incetat sa mai existe, strazile arata ca dupa bombardament.
  • +5 (7 voturi)    
   Costă mult întreținera autostrăzilor. (Luni, 30 august 2021, 10:56)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Vrem noi să avem 4000 de Km dar nu suntem în stare să le facem mentenanța.
   • +2 (4 voturi)    
    Asa si ? (Luni, 30 august 2021, 11:28)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Deci sa nu facem autostrazi, ca nu le stim intretine. Da' ce sa facem tovarase, sa dam banii pe ajutoare sociale?
   • -1 (1 vot)    
    la ce costuri de constructie... (Luni, 30 august 2021, 15:23)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    ... au fost pana acum, puteau macar sa le faca asa cum trebuie! Nu ar mai fi fost nevoie de reparatii, dupa 4 ani de la inaugurare!
 • +2 (14 voturi)    
  hotie (Luni, 30 august 2021, 10:39)

  IpseAnton [utilizator]

  Cioturile de la Turda la Tirgu Mures (vorba vine, orasul este la vreo 7 km de autostrada) au inaugurat o premiera inginereasca in Romania. Intersectiile dintre autostrada si sosele de 2 benzi sunt rezolvate prin 2 sau 3 pasaje. Saracii aia din vest fac un pasaj si niste bucle si este de ajuns. La noi in trei intersectii se folosesc 3 poduri (la Chetani) sau doua (la Iernut si Ungheni). La doua din ele intersectia se intinde pe vreo 600 m, trai nineaca pentru expropieri. Huo, hotilor! Nemaivorbind ca la capete orice tronson din autostrada romineasca se termina fara a gindi ca urmeaza alt tronson si atunci iar vor face inginerii de a cupla vechiul cu noul tronson (vezi Deva, Pitesti, Ploiesti sau ciotul din A3 de la Risnov care are doua capete spre alte tronsoane, la fel ca cel de la Bacau de pe centura). Greu cu gindirea domn Drula!
  • +1 (3 voturi)    
   pai... (Luni, 30 august 2021, 15:25)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

   NU Drula era ministru, cand s-a facut proiectarea!
   • +2 (2 voturi)    
    aiurea (Luni, 30 august 2021, 18:33)

    IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Nu poti sa spui ceva de Drula ca sar trolii usrplusplus. Orice observatie rationala, pe baza de date exacte este imediat amendata de armata de troli.
 • -1 (1 vot)    
  Deocamdata nici 1 cm autostrada de la USR (Luni, 30 august 2021, 16:50)

  LucS_M [utilizator]

  Total autostrada sub mandat Drula = 0 km pana acum.
  Continua seria povestilor "ca de n-ar fi, nu s-ar povesti" marca Drula. Un povestitor mai mare despre drumuri nu s-a gasit inca, nici macar insumand ceilalti ministri de la Transporturi de dupa '89. Pe langa povesti are si doua "realizari":
  1. i-a blocat complet pe cei care mai lucrau si
  2. a deschis cale libera pt semnarea cu oricine vrea el, anuland dreptul de contestatie in instanta, drept pe care si-l aroga doar lui si API. DNA-ul doarme.
  • +1 (1 vot)    
   continuare... (Luni, 30 august 2021, 20:20)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui LucS_M

   3. Semneaza pe banda rulanta contracte ptr. refaceri de SF-uri/ proiecte ras-refacute / noi, in buna traditie a parandaraturilor rapide.
 • 0 (0 voturi)    
  O fi în stare să (Miercuri, 1 septembrie 2021, 7:53)

  Foresta [utilizator]

  Parcurgă toți kilometrii ăștia într-o zi Drulă la inaugurare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by