Lucrările la cei circa 25 de kilometri ai Lotului 2 din Autostrada A10 Sebeș - Turda sunt aproape de final. Vorbim practic de ultimii kilometri care așteaptă să fie finalizați după lucrări de mai bine de 7 ani la autostrada A10. Autoritățile de la Transporturi au tot anunțat pe parcursul anului că traficul va fi în sfârșit deschis anul acesta, dar după plecarea ministrului Drulă de la Transporturi, un consilier al premierului Cîțu aruncă o umbră de îndoială privind deschiderea tronsonului. „Trebuie ca cineva să fie foarte-foarte rău intenționat să nu se întâmple asta”, răspunde fostul ministru Drulă. Cum arată din dronă acum întreg tronsonul în cauză.

Autostrada A10 Sebes - Turda, lotul 2Foto: Captura YouTube

„Pe Sebeș - Turda Lotul 2 sunt 29 de kilometri care se vor termina anul ăsta. Trebuie ca cineva să fie foarte-foarte rău intenționat să nu se întâmple asta. Sunt la 98%, mai sunt de pus parapeți mediani, foarte puțin strat de uzură”, a spus fostul ministru Cătălin Drulă la B1TV.

Pe site-ul CNAIR, ultimul progres fizic anunțat era de 88,5% în luna iulie. Lotul 2 are o lungime de 24,3 km, însă odată cu deschiderea sa vor fi dați în trafic alți circa 4,5 km de autostradă de pe loturile adiacente care nu puteau fi folosiți până acum.

„Bineînțeles, va fi acest truc retoric. 'Am descoperit că sunt niște probleme cu proiectele lăsate de Drulă', după care peste o lună 'prin eforturile noii echipe aceste probleme vor fi puse pe roate'. Eu nu mă opresc în trucurile astea politice”, a spus Drulă, ca replică la afirmațiile făcute recent de consilierul premierului Cîțu pe probleme de Infrastructură care a spus că unele proiecte nu vor fi gata anul acesta așa cum s-a anunțat, inclusiv A10 Sebeș - Turda, Lot 2.

„Din câte ştiu eu, riscurile sunt mari să nu se finalizeze şi probabil că vor trebui elemente noi care să determine constructorii să finalizeze aceste lucrări. În orice caz, timpul este foarte scurt, din cunoștințele mele lucrările nu sunt atât de avansate”, a afirmat Cristian Pistol, consilierul premierului, la finalul unei reuniuni organizate marţi cu ocazia Zilei Naţionale a Constructorilor.

VIDEO Autostrada A10 Sebeș - Turda, Lotul 2 - filmat complet - septembrie 2021

Filmarea începe de la capătul Lotului 1, la Nord de Alba Iulia. După cum se vede pe filmare constructorul Aktor e mobilizat în câteva puncte cheie unde mai sunt lucrări mai mari de finalizat.

Unul din aceste puncte critice este zona alunecării de teren de la Oiejdea (min. 2.40), acolo unde au trebuit turnate mai multe ziduri de sprijin pentru a preveni alunecarea dealului prin care trece autostrada.

Un alt punct cheie unde lucrează constructorul este nodul rutier de la Teiuș (min 10.00), acolo unde mai sunt lucrări de finalizat la podul peste calea ferată (10.30).

Totodată, constructorul mai are lucrări de realizat la supratraversarea drumului județean DJ107E, în apropiere de Aiud (min. 26.50).

Hartă: Traseul A10 - Lotul 1 (15 km din 17 km au fost deschiși traficului în decembrie 2020), Lotul 2 (24,3km)

---

A10 Sebes - Turda - Lotul 2 - 24,25 km - Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului) - Aiud (Km 17+000 – Km 41+250)

Valoare: 549.33 MIL. LEI (fară TVA)

Constructor: Aktor

Contract: Semnat în 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016

Deschidere posibilă: Decembrtie 2021 (realist)

Stadiu fizic / stadiu financiar (iulie 2021): 88,5% / 85%

---

Promisiuni pentru finalizarea A10 Sebeș - Turda, Lotul 2 - 2019?2020? 2021?

Deschiderea Lotului 2 (24,25 km) ar finaliza practic darea în trafic a întregii autostrăzi A10, după ce în decembrie anul trecut a fost deschis și Lotul 1 (17 Km). Ambele loturi în lucru încă din 2014.

Întreaga autostradă A10 are o lungime de circa 70 km și leagă autostrada A1 (Sebeș) cu autostrada Transilvania A3 (Turda).

Lucrările la Lotul 2 (și nu doar) au trenat ani la rândul, față de termenul inițial de 2 ani - parte din vina autorităților (documentație slabă scoasă la licitație, probleme în teren depistate ulterior, avize emise greu sau relocări de utilități care s-au lăsat așteptate), parte din vina constructorului (mobilizare slabă și probleme financiare).

În ultimii ani Lotul 2 a tot fost dat ca aproape gata, dar niciuna din promisiunile politicienilor de la vârful Transporturilor nu a fost respectată.

În 2019, când la șefia Transporturilor era Răzvan Cuc, se vorbea de finalizarea tronsonului până la final de an, asta după ce Cuc s-a dus pe șantier și a făcut spectacol cu rezilierea contractului. N-a fost să fie...

În 2020, ministrul Lucian Bode, pe atunci la cârma Transporturilor, promitea din nou că Lotul 2 și Lotul 1 vor fi gata până la final de an. Lotul 1 s-a deschis în decembrie (parțial, restul în iulie 2021). Pentru Lotul 2... n-a fost să fie.

VITEȘTE ȘI: