Proiectarea celor aproape 100 de kilometri de autostradă de la viitorul Pod de la Ungheni cu Republica Moldova și până la Târgu Neamț este în întârziere, după ce în etapa de elaborare a Studiului de Fezabilitate au fost mai multe amânări.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Așa cum am informat comunitatea publică în ultimele luni (postări publice, comunicate și interviuri în perioada oct-ian 2022), proiectarea celor 100 km de autostradă de la Ungheni la Tg. Neamț are o întârziere (oficială) de minim 5 luni de zile”, atrage atenția fostul secretar de stat în Transporturi Adrian Covăsnianu.

„AMC1 (Analiza Multicriterială 1), o etapă prin care se stabilesc alternativele de traseu, trebuia finalizată și predată la finele lunii septembrie 2021. Dar nici acum nu avem finalizată această etapă și implicit agreat un traseu între Lețcani și Ungheni”, spune Covăsnianu.

CITEȘTE ȘI:

„Ce înseamnă asta? Înseamnă întârzieri în lanț pentru campania de teren pe cei 100 km astfel că și termenul de 12 luni pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate va fi mai mult ca sigur decalat. Ce a determinat această întârziere? Lipsa fundamentării temeinice a alternativelor de trasee astfel că recomandările Jaspers au fost destul de dure și clare!”, spune fostul secretar de stat de la USR.

„Fac un apel la autoritățile centrale (Ministerul Transporturilor și CNAIR) să accelereze lucrările de proiectare pentru a finaliza sectorul Ungheni-Iași-Tg. Neamț în termenul contractual, respectiv trimestrul II 2023!”, mai spune Covăsnianu.

Din mai 2021 se află în derulare un contract de 58,8 milioane de lei cu proiectantul Consitrans pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și realizarea Proiectului Tehnic pentru tronsonul din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni, un contract cu termen de realizare de 25 de luni.

---

A8 Tg. Neamț (DN2) - Iași - Ungheni

Lungimea estimată traseu: 92 km

Contract: SF + Proiect Tehnic

Contract semnat: mai 2021

Valoarea contractului: 58.830.448,35 lei fără TVA.

Proiectant: Consitrans

Durata de realizare a acestor servicii este de 25 luni, după cum urmează:

  • 12 luni pentru Revizuirea/Completarea Studiului de Fezabilitate.
  • 6 luni pentru realizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire (P.A.C.), inclusiv verificarea P.A.C. de catre specialiști atestați;
  • 6 luni pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție (PTE) și a Detaliilor de Execuție, inclusiv verificarea de către verificatori atestați;
  • 1 luna pentru asistență tehnică pentru cererea de finanțare, asistență tehnică pentru contractarea execuției lucrărilor.

CITEȘTE ȘI: