Constructorul austriac PORR a demarat deja primele foraje și lucrări la primul tunel forat de pe o autostradă din România, unul dintre cele mai lungi tuneluri din cadrul autostrăzii Sibiu - Pitești.

Lucrări demarate la primul tunel forat de pe A1 Sibiu - PiteștiFoto: Captura YouTube

PORR lucrează deja de la începutul anului pe Secțiunea 4 a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești.

  • „Deși scurt, doar 9,861 kilometri, lotul conține primul tunel veritabil intrat în execuție pe o autostradă din România. În apropiere de Sibiu, tot pe A1, cele câteva sute de metri ale „tunelului” Săcel sunt cut&cover, adică avem mai mult un debleu (deal tăiat) cu acoperiș.
  • În schimb, cel forat prin dealul Momaia în apropiere de Curtea de Argeș va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM de o echipă internațională de profesioniști care lucrează 24/24, în schimburi”, scrie Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu tunelul în lucru și parte din tronson.

  • „Antreprenorul general Porr a adus-o la noi după ce a finalizat un proiect în Polonia, mai simplu decât al nostru din punct de vedere geotehnic. Dacă terenul dificil nu va da prea mari bătăi de cap experților Porr, tunelul ar putea fi pregătit de trafic în decembrie 2026, termenul contractual din acest moment”, notează Asociația.

Pro Infrastructura mai subliniază că, pe lângă punctul critic evident, „nici restul șantierului nu e de lepădat: câteva deblee care ne dau emoții (risc semnificativ de alunecări), mai multe viaducte cu pile înalte și nodul rutier Tigveni”.

„Una peste alta, deși vorbim de nici 10 kilometri, misiunea Porr nu este deloc una ușoară, ba dimpotrivă. Dar avem încredere că, în condiții normale, antreprenorul își va respecta blazonul și va face un efort susținut ca să inaugureze tronsonul de la Curtea de Argeș la Tigveni în decembrie 2026”, spune API.

Autostrada A1 Sibiu - Pitești - Secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș

Austriecii de la PORR au semnat încă din noiembrie 2021 un contract de circa 1,7 miliarde de lei pentru execuția celor 9,86 de kilometri de autostradă dintre Curtea de Argeș și Tigveni - Secțiunea 4 parte a A1 Sibiu - Pitești.

Din martie 2022 s-a realizat proiectarea (termen 16 luni), iar în acest an s-a trecut la lucrările propriu-zise pentru autostradă, inclusiv la tunelul Momaia.

Lungime: 9,86 km

Constructor: Porr Construct (Austria)

Valoare: 1.678.873.121,77 Lei fără TVA.

Contractat: noiembrie 2021

Lucrări începute: martie 2022

Termen contractual: 16 luni proiectare + 44 luni execuție

În cadrul contractului vor fi realizate mai multe lucrări de artă având o complexitate ridicată, astfel:

  • Construirea a 12 poduri, pasaje și/sau viaducte, având o lungime medie de 230 m, dintre care, cel mai lung fiind Viaductul de la km. 84+341, în lungime de 630 m.
  • Construirea unui Tunel în lungime de 1.350 m, în zona de traversare a dealului Momaia, județul Argeș. Tunelul va avea două galerii, construite în paralel, iar fiecare galerie va acomoda două benzi de circulație plus o bandă de urgență.

Stadiul lucrărilor pe fiecare secțiune a autostrăzii A1 Sibiu - Pitești

Autostrada Sibiu - Piteşti ar urma să aibă o lungime de peste 122 de km și este împărțită în 5 secțiuni, și va lega Centrul şi Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi, fiind o parte importantă a Coridorului 4 Paneuropean.

Foto: Secțiunile de pe Autostrada A1 Sibiu - Pitești

VEZI ȘI: