Lucrările pe autostrada Transilvania A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului sunt aproape blocate. „Peisaj dezolant, șantier (aproape) pustiu”, scrie Asociația Pro Infrastructura care a filmat întreg tronsonul din dronă și a explicat care sunt motivele blocajului.

Șantierul autostrazii A3 de la Zimbor la Poarta SalajuluiFoto: Captura YouTube / Asociatia Pro Infrastructura
  • „Fuga de responsabilitate a oficialilor CNAIR, combinată cu incompetența lor legendară în derularea licitațiilor și cu antreprenorul UMB întins mult peste capacitate, au transformat în codașe aceste două loturi inițial fruntașe, cu șanse pur teoretice de a se încadra în jaloanele PNRR!”, transmite Asociația Pro Infrastructura, una din cele mai importante voci din partea societății civile care monitorizează derularea proiectelor de infrastructura din țară.

Tronsonul în cauză este unul dificil de realizat prin prisma terenului pe care îl traversează autostrada. Proiectul a fost deja afectat de alunecări de teren ce au impus modificarea traseului și realizarea a două noi viaducte în două puncte de pe traseu, la Nădășelu și la Topa Mică.

Notă: În videoul de mai jos, zonele cu probleme apar la minutele 01:10 (Nădășelu) și 07:55 (Topa Mică)

Pentru A3 Nădășelu-Zimbor-Poarta Sălajului (42,3 km) contractele au fost semnate în iunie 2020 (Zimbor - Poarta Sălajului) și septembrie 2020 (Nădășelu - Poarta Sălajului). Ambele prevedeau 12 luni de proiectare și apoi 24 de luni de execuție. Constructorul UMB a intrat foarte repede în șantier. HotNews.ro scria la acel moment că lucrările au demarat în forță încă din luna februarie 2021.

„A venit momentul fatidic și de atunci s-a ales praful”

„Dar a venit momentul fatidic septembrie 2021: alunecare-mamut la Nădășelu lângă cimitir, la propriu. Și de atunci s-a ales praful”, amintește Asociația Pro Infrastructura care se referă la o alunecare masivă de teren ce a blocat practic lucrările.

„Ulterior a mai apărut o problemă similară în zona Topa Mică. Și CNAIR a tergiversat un an și jumătate decizia privind soluțiile de remediere. Într-un final apoteotic, în primăvara lui 2023 s-a luat decizia scoaterii din contract și licitarea separată a celor două soluții”, notează API.

Foto: Harta cu cele două zone cu traseu modificat - Nădășelu și Topa Mică. Cu turcoaz sunt noile zone cu traseu deviat față de traseul original (cu alb)

Surpriza majoră: Turcii vor să construiască două mega-viaducte pe tronsonul unde lucrează UMB / Românii nici nu au depus ofertă

Pentru a rezolva cele două probleme, CNAIR a decis să „mute” practic traseul autostrăzii pe alt aliniament pentru a evita cele două zone cu probleme. Licitația pentru cele două lucrări de la Nădășelu și Topa Mică a fost lansată la început de august 2023 și „toată lumea credea că e minge la fileu pentru UMB”, scrie API.

  • „Dar surpriză: cei de la UMB nici nu au depus ofertă, probabil fiindcă sunt până peste cap băgați în 388 kilometri de autostradă și drum expres pe care nu-i pot duce în ritmul lor obișnuit. În plus, tergiversarea licitației le convine de minune, având un motiv de noi amânări. Rămasă cu buza umflată, CNAIR primește o singură ofertă amărâtă de la Ozaltin (Turcia), abia în ianuarie 2024”, notează asociația.

API mai amintește că deși discutăm de un singur ofertant anunțat acum mai bine de două luni, nici până acum nu avem o decizie de atribuire a contractului.

„CNAIR doarme în papuci și doar promite că vom avea un câștigător la final de martie, început de aprilie. Care... evident... nu poate fi decât Ozaltin. Asta dacă nu cumva oferta turcilor este inadmisibilă și am avea o situație de cascadorii râsului”, potrivit API.

Pentru realizarea celor două soluții noi la Nădășelu și Topa Mică termenele contractuale sunt de doi ani și 3 luni.

„Chiar dacă s-ar parafa cu Ozaltin în aprilie, luând în considerare birocrația necesară (exproprieri, acord de mediu) și forța redusă a constructorului, greu de crezut că ne-am putea încadra în jalonul PNRR actual: spre sfârșitul lui 2026”, apreciază Asociația Pro Infrastructura.

„Riscul de a pierde banii europeni este maxim”

Organizația civică mai avertizează asupra unui aspect: Fără nodul de la Românași, tronsonul Zimbor-Poarta Sălajului „e un minunat muzeu”.

„Bașca, mai avem și alte blocaje birocratice: este în revizuire acordul de mediu (10 hectare pădure de defrișat în plus), iar la Sutoru, unde autostrada e lipită de case, nu avem prevăzute panouri fonoabsorbante”, notează API.

  • „Cu prea multe contracte în portofoliu și prea puține forțe întinse la maximum pe Autostrada A7, Centura Timișoara și pe Galați-Brăila, UMB a redus spre zero mobilizarea pe A3 Nădășelu-Poarta, după ce în urmă cu puțin timp i-am văzut că au plecat complet de pe T4 DEx12 Craiova-Pitești. Concluzia? Doar printr-o mică minune mai pot fi deschise aceste două loturi în 2026, conform cerințelor PNRR, iar riscul de a pierde banii europeni este maxim”, mai apreciază Asociația Pro Infrastructura.

A3 Nădășelu - Zimbor:

Sector: SECTIUNEA 3A SI SECTIUNEA 3B, SUBSECTIUNEA 3A2: NADASELU - MIHAIESTI SI 3B1: MIHAESTI ZIMBOR

Lungime: 30.06 km

Antreprenor: Asocierea Spedition UMB - Tehnostrade - Electromontaj

Valoare: 1.5 mld lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 22 septembrie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (martie 2023): 72%

Data posibilă pentru finalizare: T4 2025 - T2 2026

A3 Zimbor - Poarta Sălajului:

Sector: SUBSECTIUNEA 3B2: ZIMBOR - POARTA SALAJULUI

Lungime: 12,24 km

Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct - Spedition UMB - Tehnostrade

Valoare: 836 mil lei (fără TVA) - preț actualizat

Contract semnat: 1 iulie 2020

Durată: 12 luni proiectare + 24 luni execuție (termen contractual extins între timp)

Stadiu fizic (martie 2023): 42%

Data posibilă pentru finalizare: T4 2025 - T2 2026