Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Drumul Expres DX12 Craiova - Pitesti - Tronsonul 2
Foto: Captura YouTube
Lucrările la Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești avansează în ritm susținut, în special pe Tronsonul 2 de circa 40 de km pe care lucrează asocierea românească de companii condusă de UMB. Tocmai pentru că lucrările sunt avansate, autoritățile de la Transporturi speră să deschidă traficul pe acest tronson care ocolește atât Slatina, cât și Balșul, bazându-se pe promisiunea constructorului UMB care are deja un „istoric” de a finaliza proiecte înainte de termen.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova - Pitești. Similar, și șefa de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 va fi gata.
La momentul de față, potrivit raportării CNAIR de pe harta proiectelor gestionată de CESTRIN, stadiul fizic al lucrărilor pe Tronsonul 2 din DX12 este de circa 60%, iar termenul contractual este Q2 2022.
Cu toate acestea, constructorul român UMB are deja are o tradiție în a lucra cu toate motoarele turate și de a finaliza mult înainte de termen lucrările.
Tronsonul 2 (împărțit în două loturi) are o lungime de 39,85 km și va ocoli orașele Balș și Slatina. Contractul cu asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL a fost semnat la final de 2018 pentru circa 309 milioane de euro.
Contractul are termen 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție, lucrările demarând în primăvara lui 2019.
Tronsonul 2: Balș - Slatina
Lungime: 39,85 km Tronsonul 2 este la rândul său împărțit în două loturi: Balș-Piatra Olt de 18,5 km și Piatra Olt-Slatina de 21,35 km Constructor: UMB - Tehnostrade - SA&PE Construct Valoare: 1.45 miliarde lei (fără TVA) Contract semnat: decembrie 2018 (lucrări începute în mai 2019) Termen de finalizare: Q4 2021
Potrivit CNAIR, pentru execuția Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova - Pitești, vor fi realizate 34 de structuri. Acestea vor avea 869 de grinzi care presupun:
- peste 20.000 metri³ de beton, - peste 3.200 tone oțel beton, - lungimi între 12 - 40 metri, - înălțimi între 60 - 200 centimetri, - peste 1.800.000 metri de toron.
Lungimea totală a acestor grinzi depășește 32.000 metri. Grinzile sunt realizare în fabrica de grinzi a antreprenorului, aflată în șantier.
--
Specificații tehnice pentru Drumul Expres DX12:
Lungime: 121 km Viteza de proiectare: 120 km/h Platforma: 22,00 metri Partea carosabilă: 4 x 3,5 metri Spațiu median: 3,00 metri Acostamente: 2 x 1,5 metri Benzi de încadrare: 4 x 0,5 metri
Drumul expres Craiova - Pitești este împărțit în patru loturi, are o lungime totală de 121 de km, prevede câte două benzi pe sens de câte 3,5 metri lățime fiecare, fără bandă de urgență, acostamente de câte 1,5m pe fiecare parte și o bandă mediană cu separator lată de 3 metri.
Licitațiile pentru cele 4 loturi aferente drumului expres Craiova - Pitești au fost lansate încă din iulie 2017, dar nu toate tronsoanele au fost până acum contractate.
Tronsonul 1 (17,7 km) este executat de către italienii de la Tirrena Scavi pentru circa 76 de milioane de euro, iar Tronsonul 2 (39,85 km), care va ocoli și orașele Balș și Slatina, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL - Consitrans SRL pentru circa 309 milioane de euro. Cele trei contracte au termen 12 luni pentru proiectare și apoi 24 de luni pentru execuție.
Sper că va fi un indicator turistic la Scornicești (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 17:27) Nyk1 [utilizator]
Spre casa memorială a lui... știți voi cine!
În orice caz, ar trebui ca, de-acum înainte, UMB să fie lăsat să construiască tot ce înseamnă autostradă la câmpie în România. De exemplu, o autostradă prin Câmpia de Vest: Moravița - Timișoara - Arad - Oradea - Satu Mare - Baia Mare, cu o ramură înspre Nyíregyháza (Ungaria) și mai departe spre Košice (Slovacia) și Polonia de Est.
UMB rulează un joc piramidal cu contracte! (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:01) Rower [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1
Dorinel Umbrărescu rulează, în ultima vreme, o schema piramidala cu contracte. Livrează o porțiune de drum înainte de termen dar mai înainte câștigă alta mai mare. Lucrările accelerate la un contract sunt finanțate cu banii alocați acestuia plus o parte din cei pentru următorul primit la licitație.
Lui Umbrărescu i s-au atribuit în 2020 lucrările de execuție a 155 km autostrada și sosea expres! Are bani destui sa termine sectorul Balș-Slatina însă pentru a finaliza și Slatina-Pitești plus alte tronsoane trebuie sa mai câștige încă vreo 200 km. O va tine tot asa pana când la un moment dat nu mai poate onora un contract mare de sute km.
Când se va trage o linie se va vedea ca de fapt statul Roman a plătit dublu pe ce a făcut Umbrărescu.
hm (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:44) Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Rower
Ce spui tu are sens doar daca statul nu plătește la timp lucrări terminate. In momentul finalizării unei lucrări statul trebuie sa achite integral nu, sau asta nu iei in calcul?
Nu termina UMB nici în 2022 Balș - Slatina (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:59) Rower [utilizator] i-a raspuns lui Rower
Se vede pe video ca la Olt, chiar și la Oltet, mai este mult de lucru. Tronsonul Balș-Slatina nu va fi dat în funcțiune nici în 2022. Circulația mașinilor nu are cum sa înceapă mai devreme de 2023, asta o estimare optimista.
Citat: "Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova - Pitești. Similar, și șefa de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 va fi gata."
Sigur ca statul român plătește în avans (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 22:35) Rower [utilizator] i-a raspuns lui kokos
Nici o firma de construcție nu se apuca de lucrări cu bani din buzunar. Odată ce a câștigat o licitație ia și prima transe de bani pentru a porni lucrările.
Cum Umbrarescu a câștigat în 2020 încă 155 km are cel puțin 4 tronsoane pentru care a luat sau va primi fonduri sa se apuce de treaba.
UMB are azi foarte multi bani la dispoziție din care poate termina Balș-Slatina însă vom vedea ce va face cu ceilalți 155 km, și poate alții pe care ii mai câștigă.
La un moment dat va rămâne cu sute de milioane luate pe vreo 100-150 km (împrăștiați la diverse loturi) fără sa fi execut lucrări importante pe ei. Înainte de asta va avea grije sa paseze UMB altuia, înainte de faliment.
Vorbesti prostii cat tine de mari (Duminică, 21 februarie 2021, 7:44) AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui Rower
In Romania, lucrarile de infrastructura se platesc integral la finalizarea proiectului. Deci ce zici tu este un mare fâs !!
Iar faptul ca Romania plateste doar la final lucrarile, este o problema in sine. Peste tot in lume marile proiecte se platesc in etape la atingerea anumitor "milestone".
Impresionant (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:08) echoBRAVO [utilizator]
Impresionant ! In primul filmulet am vazut o imensa flotila de camioane. Si toate identice. Nu am mai vazut asa ceva de foarte multa vreme. Se pare ca suntem pe drumul cel bun. Tara noastra mai are si oamenei care fac treaba asa cum trebuie. Succes constructorilor. Sper sa circul cat mai curand pe aici.
Exact am vazut si eu... (Duminică, 21 februarie 2021, 6:49) Lucky1 [utilizator] i-a raspuns lui echoBRAVO
...Sunt asa multe pentru au o capacitate mica de transport. Era de preferat un camion mai robust care sa tracteze inca doua remorci, marind capacitatea de transport cu un motor de putere dubla. Si costul investitiei scadea si timpul de executie conucand la scaderea pretului platit de beneficiar. Dar probabil nu se incadreaza in standardul acceptat de sistemul rutier romanesc.
de principiu (Duminică, 21 februarie 2021, 9:06) Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Lucky1
Dar nu uita ca infrastructura e de kakao! Si asa pe unde trec basculantele astea se alege praful si nu mai repara nimeni, evident cu "contributia" spagarilor locali, care dau autorizari aiurea!
se gandesc (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 19:41) martel55 [utilizator]
cei de la transporturi sa includa in criterile de licitatie si bonusurui/penalizari pentur cei care au livrat sua nu la timp xonbtractele castigate? e normal ca o firma care temrina inainte d etermen sa cocnureze in aceleasi confitii ca aktpor sau Asraldi spre exmpu care n cred ca au vreun contract livrat macar la termen, nu zic cu anticipatie?
La puscarie? (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 20:25) Socrate2021 [utilizator]
Risca foarte mult Umbrarescu, contribuind la dezvoltarea infrastructurii romanesti. Sa nu se aleaga cu un dosar ceva, “partenerii” europeni s’ar putea sa nu fie de acord cu dezvoltarea coloniei.
Asa v-a zis de la pravda? (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 22:34) midufi [utilizator] i-a raspuns lui Socrate2021
Sau de la sputnik ? Da' tu ce crezi, ca Europa e Rusia? Ca numai tovarasii conducatori sovietici gandesc cu bocancii, vezi de exemplu ce s-a intamplat in Ucraina.
Si altele (Sâmbătă, 20 februarie 2021, 23:16) Socrate2021 [utilizator] i-a raspuns lui midufi
Ca sa nu mai vorbim de faptu ca strica piata, lucrand repede , relativ ieftin si de calitate, punand intr’o lumina proasta companiile occidentale care au dat adevarate tunuri ...dupa cum stie toata lumea.
se pare ca (Duminică, 21 februarie 2021, 2:50) Scarface1000 [utilizator]
dintre toate firmele straine care au facut autostrazi in Romania Americane-bechtel Austriece-porr Grecesti-Aktor Spaniole-Strabag Italienie-Astaldi si Pizzarotti
autostrada (Duminică, 21 februarie 2021, 9:02) atc [utilizator]
Are cineva o explicatie pentru diferenta ( mare) de pret intre Tr.1 ( 4,3 mil. E./km.)- Tirrena Scavi si Tr.2 ( 7,75 mil.E./km.) - UMB, in conditii de relief asemanatoare? Logic, o lucrare mai mica ( Tr.1) este mai scumpa (E./ km.), "indirectele" repartizandu-se pe mai putini km. Se cunosc costurile podului peste Olt, din total?
Suspect! Care-i spilul? (Duminică, 21 februarie 2021, 10:15) mike123 [utilizator]
"Anul trecut UMB a finalizat cei 16 km din autostrada A7 (Centura Bacău) cu mai bine de un an înaintea termenului contractual, iar în trecut a mai finalizat și o porțiune din A1 de lângă Timișoara cu aproape jumătate de an în avans."
Sint curios care era lungimea contractului pt 16 km de autostrada, daca UMB a finalizat lucrarea cu un an inaintea termenului contractual? In opinia mea, finalizarea a 16 km de autostrada nu trebuie sa dureze mai mult de un an! Care-i spilul?
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
În orice caz, ar trebui ca, de-acum înainte, UMB să fie lăsat să construiască tot ce înseamnă autostradă la câmpie în România. De exemplu, o autostradă prin Câmpia de Vest: Moravița - Timișoara - Arad - Oradea - Satu Mare - Baia Mare, cu o ramură înspre Nyíregyháza (Ungaria) și mai departe spre Košice (Slovacia) și Polonia de Est.
Lui Umbrărescu i s-au atribuit în 2020 lucrările de execuție a 155 km autostrada și sosea expres! Are bani destui sa termine sectorul Balș-Slatina însă pentru a finaliza și Slatina-Pitești plus alte tronsoane trebuie sa mai câștige încă vreo 200 km. O va tine tot asa pana când la un moment dat nu mai poate onora un contract mare de sute km.
Când se va trage o linie se va vedea ca de fapt statul Roman a plătit dublu pe ce a făcut Umbrărescu.
Vezi:
Vezi: https://www.economica.net/top-constructori-autostrazi-dupa-contractele-ca-tigate-in-2020-umbrarescu-regele-reincoronat-al-asfaltului-cu-lucrari-de-un-miliard-de-euro_190316.html
Circulația mașinilor nu are cum sa înceapă mai devreme de 2023, asta o estimare optimista.
Citat:
"Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța la începutul anului că se bazează pe promisiunea constructorului UMB de a finaliza și a da în trafic până la final de 2021 cei circa 40 de km de pe tronsonul 2 al Drumului Expres DX12 Craiova - Pitești. Similar, și șefa de la Drumuri anunța încă din decembrie 2020 într-un interviu pentru HotNews.ro că anul acesta tronsonul 2 din DX12 va fi gata."
Cum Umbrarescu a câștigat în 2020 încă 155 km are cel puțin 4 tronsoane pentru care a luat sau va primi fonduri sa se apuce de treaba.
UMB are azi foarte multi bani la dispoziție din care poate termina Balș-Slatina însă vom vedea ce va face cu ceilalți 155 km, și poate alții pe care ii mai câștigă.
La un moment dat va rămâne cu sute de milioane luate pe vreo 100-150 km (împrăștiați la diverse loturi) fără sa fi execut lucrări importante pe ei. Înainte de asta va avea grije sa paseze UMB altuia, înainte de faliment.
Sa avem cât mai mulți km construiți. Dacă falimenteaza in 2050 , la ultimii 100km?
Iar faptul ca Romania plateste doar la final lucrarile, este o problema in sine. Peste tot in lume marile proiecte se platesc in etape la atingerea anumitor "milestone".
In primul filmulet am vazut o imensa flotila de camioane. Si toate identice.
Nu am mai vazut asa ceva de foarte multa vreme.
Se pare ca suntem pe drumul cel bun.
Tara noastra mai are si oamenei care fac treaba asa cum trebuie.
Succes constructorilor.
Sper sa circul cat mai curand pe aici.
Dar probabil nu se incadreaza in standardul acceptat de sistemul rutier romanesc.
Da' tu ce crezi, ca Europa e Rusia?
Ca numai tovarasii conducatori sovietici gandesc cu bocancii, vezi de exemplu ce s-a intamplat in Ucraina.
Americane-bechtel
Austriece-porr
Grecesti-Aktor
Spaniole-Strabag
Italienie-Astaldi si Pizzarotti
cea Romaneasca se misca cel mai bine....
ciudat... nu eram obisnuit
Sint curios care era lungimea contractului pt 16 km de autostrada, daca UMB a finalizat lucrarea cu un an inaintea termenului contractual?
In opinia mea, finalizarea a 16 km de autostrada nu trebuie sa dureze mai mult de un an!
Care-i spilul?