Autostrada de centură a Capitalei A0, o nouă șosea de mare viteză care va dubla actuala șosea de centură și va ocoli Bucureștiul, măsoară circa 100 de kilometri, iar pe partea de Sud toate trei loturile sunt în lucru.

Autostrada de Centura A0 Sud, lotul 2Foto: Captura YouTube

Lotul 3, construit de grecii de la Aktor este cel mai în urmă, deși pe el se lucrează încă din 2021, iar pe Loturile 1 și 2 turcii de la Alsim Alarko, teoretic, ar trebui să finalizeze anul acesta și să deschidă traficul pe circa 33,5 km de autostradă, de la A2 la DN6 (Bragadiru).

Lucrările, însă, nu sunt chiar în grafic, iar un secretar de stat recunoaște că e nevoie de o mobilizare mai bună.

VIDEO - Cum arată acum toate loturile aflate în execuție de pe Autostrada de Centură A0 a Bucureștiului

Autostrada de Centură A0 Sud - trei loturi în construcție, dar cu întârzieri și un risc major ca în 2023 să se rateze marile inaugurări

Autostrada de Centură a Capitalei A0 măsoară circa 100 de kilometri, iar partea de Sud are 52 de kilometri împărțiți în trei loturi, de la intersecția cu Autostrada „Soarelui” A2 și până la A1 spre Pitești.

Tronsonul 3 (Lungime 17,9 km, Valoare: 853 mil lei) construit de grecii de la Aktor - circa 18 kilometri de la autostrada A1 și până aproape de DN6 - este cel mai rămas în urmă - Stadiul la zi depășește 42%. Atât de îngrijorătoare e întârzierea acumulată încât Asociația Pro Infrastructura avertizează că tronsonul 3 riscă să nu fie gata nici la final de 2024.

Pe celelalte două loturi unde lucrează turcii de la Alsim Larko, existau la începutul anului premise bune pentru finalizarea și darea în trafic a circa 33,5km de autostradă, de la intersecția cu A2 până la intersecția cu DN6 (Bragadiru).

Avansul lucrărilor pe cele două tronsoane nu a crescut considerabil în ultima perioadă, iar Asociația Pro Infrastructura avertiza că șansele ca cele două loturi să fie date în trafic în totalitate în acest an sunt din ce în ce mai mici.

Conform ultimelor date centralizate de CESTRIN, pe Tronsonul 2 (Lungime tronson: 16,5km / Valoare: 750 mil. lei) stadiul fizic e de 77%, iar pe Tronsonul 1 din A0 Sud (lungime tronson: 16,93 km / Valoare: 831 mil lei) stadiul fizic e de doar 62%.

Secretar de stat: „Este nevoie de mobilizare suplimentară și susținută în șantier” pentru deschidere în acest an

Aflat într-o vizită pe șantierul Tronsonului 1, secretarul de stat în Transporturi Ionel Scrioșteanu a recunoscut că lucrurile au nevoie să fie impulsionate pentru a discuta de o deschidere de trafic în acest an.

„Așa cum se prezintă situația actuală, este nevoie de mobilizare suplimentară și susținută în șantier, pentru a păstra termenul de dare în trafic a acestui lot la sfârșitul acestui an”, a spus Sciroșteanu.

Acesta a amintit și că în cadrul acestui contractului pentru Tronsonul 1 e prevăzută construcția a 10 structuri, printre care și unul dintre cele mai mari noduri rutiere construite până acum în România - Nodul Rutier care va lega autostrăzile A0 (Autostrada Bucureștiului) și A2 (București-Constanța) în zona localității Cernica.

Autostrada A0 Nord - Doar tronsoanele UMB sunt în execuție / Șanse bune ca tronsonul DN1-A3 să fie gata în toamnă

Românii de la UMB lucrează în forță în nordul Bucureștiului pe A0 pe Lotul 2 (Lungime: 19 km, DN1-A3-Afumați, Valoare: 832 mil lei) și bat noi recorduri în materie de viteză. Ba chiar au toată șansele să finalizeze din acest an un tronson aproape întreg de autostradă pe care l-au început nu cu mult timp în urmă.

Cu toate acestea, încă nu e clar un lucru:ce bucată din acest tronson va putea fi și folosită - 9,5 sau 13,5 km inaugurați pe A0 Nord în 2023? Asta pentru că, deși întreg lotul măsoară circa 19 km lungime, doar o parte va putea fi folosit, iar autoritățile se mișcă foarte încet cu găsire unor soluții de descărcare provizorie a traficului.

Și tot UMB a început recent lucrul și pe Lotul 4 din A0 Nord (Lungime: 4,47 km, Valoare: 313 mil lei), cel care ajunge de la DN3 (Cernica) la A2, trecând pe un viaduct foarte lung râul Colentina. Acest lot are un termen de execuție de 18 luni, deci finalizarea sa ar putea avea loc la final de 2024, însă cum nu există o descărcare în capătul dinspre DN3, deschiderea circulației este complet dependentă de Lotul 3, adiacent.

Pe Lotul 3 DN2-DN3 (Lungime: 8,6km, Valoare: 398 mil lei), CNAIR a semnat la început de an contractul de proiectare și execuție cu chinezii de la CCECC. Pe Lotul 1, de la A1 la DN1 (Lungime: 17,5 km) încă nu există constructor contractat, deși acolo licitația a fost lansată încă din 2019.

---

VEZI ȘI: