Legatura feroviara Bucuresti - Aeroportul Otopeni: Trenuri directe de la Gara de Nord la o noua gara in zona terminalului sosiri

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 22 decembrie 2016, 13:55 Monitorizari | Proiecte Infrastructura


Terminalul CFR de la Aeroportul Otopeni
Foto: MT
Proiectul unei legaturi feroviare directe intre Bucuresti si Aeroportul Otopeni, cu o gara semi-ingropata in zona terminalului sosiri, este una din lucrarile incepute in forta pe final de mandat al cabinetului Ciolos si lasat mostenire noii guvernari. Inclus in Master Plan, cu finantare europeana nerambursabila, proiectul prevede realizarea pana in 2018 a inca 2 km de cale ferata pe langa cea existenta si care sa subtraverseze DN1 pana la Aeroport. Scopul final? Trenuri care sa faca 18 minute din gara de Nord pana la Aeroport, alte garnituri care sa faca opriri mai dese pe traseu in nordul Capitalei si trenuri directe spre Otopeni din orase precum Brasov, Constanta, Galati, Craiova sau din nordul Bulgariei.


Video realizat cu echipament Nikon

---

Termen scurt pentru realizare: In 2018 ar urma sa fie operationala linia directa Gara de Nord - Aeroport

Proiectul legaturii feroviare directe intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni este unul de care s-a vorbit constant in istoria recenta, insa doar abia in ultimele luni lucrurile au avansat cu adevarat, planurile fiind scoase de la naftalina si reactualizate.

Proiectul, cu un cost estimat la circa 100 de milioane de euro, mare parte din fonduri europene nerambursabile, ar trebuie sa fie gata in prima faza in 2018, daca noile termene vor fi respectate, si ar urma sa fie realizat de catre CFR Infrastructura, in regie proprie.

"Legatura feroviara intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni foloseste pe 17 km din cei 19 magistrala existenta spre Urziceni-Braila-Galati. Proiectul propriu-zis, ce va fi nou, presupune acel sector de doi kilometri intre calea ferata existenta si terminalul de pasageri de la Otopeni. E un proiect pe care noi estimam ca va fi gata in 2018 spre vara", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro, Robert Dobre, presedintele Autoritatii de Reforma Feroviara, o institutie nou creata, cu menirea de a eficientiza caile ferate din Romania.

FOTO: Linia CFR langa Aeroportul Otopeni si terminalul provizoriu - NOTA: Amplasamentul final al terminalului provizoriu a fost relocat mai aproape de sensul giratoriu. Vezi a doua poza



FOTO: Traseul liniei CFR (cu verde) pe sub DN1 si pe langa Aeroport. Terminalul provizoriu in apropiere de sensul giratoriu de langa terminalul sosiri al Aeroportului - Click pe poza pentru marire!



---

"Proiectul nu va fi greu de implementat, dar sunt doua puncte mai dificile unde va fi nevoie de putina atentie. Subtraversarea DN1 intr-o zona cu trafic foarte intens si terminalul de pasageri provizoriu din zona aeroportului. Acest terminal va fi unul provizoriu in zona sensului giratoriu de langa parcarea terminalului Sosiri de la Aeroport, iar noua gara va fi legata de aeroport printr-o pasarela de conexiune si un trotuar rulant", a explicat Dobre.

Terminalul provizoriu, potrivit oficialului de la Transporturi, va fi folosit pana dupa 2020, cand Magistrala 6 de metrou va "ajunge" la Aeroport, moment in care va fi construit un nou terminal, multimodal, pentru ambele legaturi.

"Proiectul a capatat maturitate de la momentul in care a fost prezentat in urma cu doua luni. Deja specialistii de la CFR Infrastructura au facut ridicarile topografice in teren in urma carora s-a definit aliniamentul cel mai bun pentru legatura feroviara. Au fost realizate si legaturile cu CNAIR (n.r. Compania de Drumuri) si s-au obtinut si avizele de la Autoritatea Aeronautica si de la Aeroportul Otopeni", a explicat Robert Dobre, presdintele AFR.

Mai mult decat atat, specialistii de la CFR Infrastructura au realizat simulari 3D si au definit, practic, cum va arata acest terminal si care va fi pozitionarea lui in spatiu in zona Otopeni.

FOTO - Simulari 3D cu terminalul CFR de langa Aeroportul Otopeni - Click pe poza pentru marire!



---

In 2017 vor incepe lucrarile la subtraversarea DN1 in zona Aeroportului

"Primele etape deja au fost parcurse si a fost identificata sursa de finantare. Proiectul este cuprins in Master Planul General de Transport in Programul Operational Infrastructura Mare la cofinantare pe fonduri europene nerambursabile. Costul este de 100 de milioane de euro pentru tot proiectul", a precizat Dobre.

Traseul a fost stabilit si s-a revizuit Studiul de Fezabilitate, potrivit oficialului. "In 2017 vor incepe lucrarile efectuate de CFR Infrastructura si se va incepe subtraversarea de la DN1. In 2018 urmeaza sa fie operabila aceasta cale ferata de legatura intre Gara de Nord si Otopeni", a spus presedintele AFR.

FOTO: Terminalul CFR de langa Aeroportul Otopeni - Click pe poza pentru marire!



---

18 minute cu trenul din Gara de Nord pana la Aeroport - trenuri directe si altele cu opriri in Pajura, Chitila si Mogosoaia

Timpul de legatura intre Gara de Nord si Aeroportul Otopeni ar urma sa fie de 18 minute, cu trenuri de calatori pe o cadenta in functie de fluxurile de pasageri din Aeroport.

"Noi estimam ca la orele de varf sa avem o cadenta de patru trenuri pe ora, cate unul la 15 minute, urmand aceasta cadenta sa scada pentru intervalele intre varfuri,d ar sa ramana operabila si noapte, cand sunt curse aeriene - o cadenta de un tren pe ora", a detaliat Dobre.

"Am analizat si situatia cu trenuri intercalate care sa opreasca si pe parcurs. Vor fi trenuri care pot opri si in Pajura, in Chitila, in Mogosoaia - trenuri pentru cartierele Giulesti sau Grivita, astfel incat sa se poata asigura si o legatura intermediara intre partea de Nord a Capitalei si Aeroport. Putem vorbi de trenuri directe spre Aeroport si, intre acestea, intercalate, trenuri cu mai multe opriri", a precizat oficialul de la Transporturi.

Cadenta trenurilor dinspre Capitala spre Aeroport va fi una deasa, incepand cu 2018, insa aceasta se va rari pe legatura cu Bucurestiul odata ce la Aeroport va "ajunge" si Magistrala 6 de metrou, atunci cand se va realiza si terminalul multimodal pentru ambele legaturi - pe calea ferata si metrou.

Calea Ferata pana la Aeroport, folosita si de trenuri directe din orase din sudul Romania si nordul Bulgariei

"Calea ferata spre Aeroport si Magistrala 6 de metrou nu sunt niste proiecte concurente, ci trebuie sa le primvim ca niste proiecte in armonise si care sunt complementare. Proiectul de cale ferata ramane fezabil si dupa implementarea metroului. Una dintre componentele principale ale proiectului nu este doar legatura cu Bucurestiul, ci legatura cu alte zone urbane din Romania", a spus Dobre.

"Pot fi asigurate legaturi Brasov-Ploiesti-Aeroportul Otopeni fara tranzit prin Gara de Nord. Sau de la Constanta la Otopeni, sau de la Galati, sau de la Craiova - fara a trece prin Bucuresti, ci o legatura directa pentru calatorii Aeroportului Otopeni. Sunt lucruri noi pentru Romania, dar sunt lucruri care se intampla de multi ani in Europa", a detaliat oficialul Autoritatii Feroviare din Romania.

"De aceea proiectul de cale ferata nu este unul dedicat exclusiv Bucurestiului. Intr-adevar, in prima faza va opera foarte des cu Capitala, dar dupa finalizarea metroului concentrarea va fi pe legatura cu ariile urbane din sudul Romaniei si, de ce nu, cu nordul Bulgariei, zona Ruse, ce poate fi deservita de Aeroportul Otopeni", a explicat Robert Dobre.

---

---


PRIMELE PROCEDURI
18 OCTOMBRIE 2016
LANSAREA LICITATIILOR
(Lucrare realizata in regie proprie)
INCEPEREA
LUCRARILOR
-









---

---


Cronologia proiectului:

Iulie 2013 -
Ministerul Transporturilor, condus pe atunci de Relu Fenechiu, pune in discutie publica posibilul proiect de realizarea a unei conexiuni feroviare directe intre Aeroport si Gara de Nord - un proiect mult mai ieftin si mai usor de realizat decat Magistrala 6 de metrou spre Otopeni.

Septembrie 2015 - Ministrul Transporturilor din acel moment, Iulian Matache, sustine ca proiectul ramane in vederea Ministerului, insa nu a putut iferi termene sau informatii concrete.

Octombrie 2016 - Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Buse, anunta reinvierea proiectului si pune pe tapet un program cu termene bine definite. Aici detalii.

Decembrie 2016 - Primele detalii despre traseu, sttaii de pe parcurs, planse si terminalul de la Aeroport sunt publicate de HotNews.ro in cadrul acestui articol.

7 iunie 2017 - Dupa sase luni de la schimbarea Guvernului proiectul a ramas in aer. Licitatia pentru revizuirea SF_ului a trebuit reluata si documentatia refacuta, insa nici pana in prezent procedura de achizitie publica nu a ajuns in SEAP.

Compania Nationala de Cai Ferate pentru HotNews.ro:

"Procedura de licitatie pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru linia de cale ferata Bucuresti - Aeroportul Henri Coanda a fost demarata in data de 29.09.2016 si a avut termenul final pentru depunerea si deschiderea ofertelor data de 12.12.2016. Urmare faptului ca la licitatie nu s-a prezentat nici un ofertant si ca au intervenit modificari legislative (HG nr.907/29 noiembrie 2016 privind etapele de elaborare si continutul - cadru al documentatiilor tehnico - economice aferente obiectivelor/proiectelor de investitii finantate din fonduri publice) a fost revizuita documentatia de licitatie. Procedura de licitatie a fost reluata in luna februarie 2017, dupa doua respingeri de catre ANAP. Fisa de date si Strategia de Contractare au fost modificate conform solicitarilor ANAP si vor fi republicate pe SEAP pentru validare.

Valoarea estimata a lucrarilor de baza pentru proiectul linia de cale ferata Bucuresti- Aeroportul Henri Coanda este de 88 milioane euro.

Datorita reluarii proceduri de licitatie, se estimeaza ca linia de cale ferata va deveni functionala in trimestrul III al anului 2019.
"

26 iulie 2017 - Trenul de aeroport si centura feroviara au deraiat. Primariile din Ilfov vor PUZ pe banii CFR, iar la licitatiile pentru tunelul pe sub DN1 nu s-a prezentat nimeni
(Detalii in Romania Libera)

"Din septembrie, cel mai tarziu octombrie, se va relua legatura feroviara directa intre Gara de Nord si punctul de oprire de la Otopeni si, mai departe, spre Urziceni, in urma finalizarii noului pod de la Mogosoaia, peste DN1A. Astfel, durata calatoriei pana la PO Aeroport se va reduce la 23 de minute (fata de 48 de minute in prezent. n.red.)", a declarat pentru Romania libera directorul general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, Marius Chiper.

(...)

Proiectul s-a blocat insa din cauza faptului ca la cele doua licitatii organizate de CFR SA pentru realizarea studiului de fezabilitate nu s-a prezentat nimeni, dupa cum a declarat Chiper. ¬Fara studiu de fezabilitate nu putem continua. Vom organiza o a treia licitatie. Daca trecem de aceasta etapa, nu mai sunt probleme, pentru ca proiectarea o facem noi¬, a mai spus oficialul CFR.
Motivele pentru care companiile de profil nu s-au aratat interesate de licitatia organizata de CFR par a fi legate de valoarea estimata mica a contractului, de aproximativ 200.000 de euro, si de faptul ca in ultima perioada au fost atribuite multe alte studii mai banoase

12 februarie 2018: Trenul catre Otopeni nu va fi gata mai repede de 2020, pentru ca au aparut noi probleme cu documentatia pentru studiul de fezabilitate. Despre stadiul proeictului puteti citi pe larg aici.

1 martie 2018 - CFR a scos la licitatie Studiul de Fezabilitate pentru legatura feroviara Gara de Nord - Aeroportul Otopeni. Termenul este de 6 luni de la semnarea contractului pentru prima faza ce include cei 2 km de CF noua, subtraversarea DN1 si noua gara de langa terminalul Sosiri, insa termenul maxim inaintat de CFR pentru evaluarea ofertelor este august 2018... Detalii, aici.

26 martie 2018 - CFR pune cruce trenului direct Gara de Nord - Aeroport. Nu va fi gata la Euro 2020, iar compania va pune scări rulante și va construi o clădire în halta de unde pasagerii vor lua în continuare microbuzele către Otopeni. Detalii.

23 mai 2018 - Planurile la zi pentru legătura pe cale ferată București - Aeroportul Otopeni: O soluție improvizată până la Euro 2020; Conexiunea directă și gară la aeroport, abia mai târziu

CFR vrea să construiască o clădire în Punctul de Oprire Otopeni, peroane și facilități pentru persoanele cu dizabilități, totul până în trimestrul I 2020, se arată într-un răspuns transmis de CFR la solicitarea HotNews.ro.

Pe de altă parte, surse din minister susțin că este luată în calcul și varianta ca trenurile actuale spre Aeroport, pe magistrala spre Urziceni, să folosească o linie de cale ferată dinspre Balotești spre Aeroport care ajunge foarte aproape de pista Nord. Pe această cale feroviară în prezent este adus combustibilul prin vagoane-cisternă în zona aeroportului. Din acel loc călătorii ar urma să fie preluați de microbuze sau autobuze până la terminalele plecări/sosiri.

Dincolo de improvizațiile pentru Euro 2020, CFR merge mai departe cu proiectul realizării unei legături directe pe cale ferată cu Aeroportul, inclusiv prin construirea unei gări în zona parcării de la aeroport, însă procedurile înaintează greoi. Oficial CFR susține că termenul luat în vizor pentru finalizarea acestor lucrări este mai 2020, însă în realitate calendarul propus este unul extrem de optimist, iar șansele de a fi gata la timp sunt aproape nule.

19 iulie, CFR a anunțat că s-a semnat contractul pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Ce spunea compania atunci și care erau variantele:

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA şi SC BAICONS IMPEX S.R.L au semnat contractul, în valoare de 2.5 milioane lei, pentru reactualizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării liniei de cale ferată Bucureşti Nord - Aeroportul Internaţional Henri Coandă (AIHCB), cu o durată de implementare de 12 luni şi finanţare asigurată din fonduri externe nerambursabile.

Studiul de Fezabilitate are drept scop selectarea variantei de legătură pe calea ferată între staţia Bucureşti Nord şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în conformitate cu standardele impuse pentru Coridoarele Europene şi Coridoarele TEN-T, şi va fi elaborat în două etape:

Etapa I - analiza tehnico-economică pentru cele 4 variante posibile de conectare, din care se va selecta varianta finală:

 • linie simplă neelectrificată, cu racordare din linia magistrală 700, cap Y Mogoşoaia care subtraversează DN 1 cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o staţie c.f. situată în imediata vecinătate a aerogării AIHCB și Terminalul T1 al AIHCB,
 • linie simplă neelectrificată, cu racordare din linia magistrală 700, în zona PO Odăi, care subtraversează DN 1, cu asigurarea gabaritului de electrificare, cu o staţie c.f. situată în imediata vecinătate a aerogării AIHCB și Terminalul T1 al AIHCB,
 • linie simplă neelectrificată, cu gabarit de electrificare, cu racordare din staţia Baloteşti la Terminalul Plecări AIHCB.
 • varianta de traseu în sistem MONORAIL cu puncte de îmbarcare/debarcare din PO Odăi şi din imediata vecinătate a terminalelor de sosiri - plecări ale AIHCB.
Etapa a II-a - dezvoltarea variantei selectate în Faza I prin elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru lucrări de electrificare, centralizare electronică și racordare la Terminalul T2 Nou, zona Cargo și conexiunea cu Metroul.

2 august 2018: Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că pe ruta Gara de Nord - Aeroportul Otopeni va fi gata „cu siguranţă” calea ferată, nu însă şi tronsonul de metrou, astfel că la Campionatul European din 2020 suporterii vor putea merge cu trenul la aeroport. Soluția propusă ține de construirea unui pod feroviar peste DN1 și apoi continuarea liniei, pe piloni, până la etajul 1 al terminalului de pasageri din Aeroportul Otopeni.

30 octombrie 2018 - Legătura Capitalei cu Aeroportul Otopeni: De ce se justifică Magistrala 6 de metrou care va costa un miliard de euro, dacă se face și tren direct de zece ori mai ieftin? Detalii, aici.

12 noiembrie 2018 - De ce a decis Comisia Europeană să finanțeze doar jumătate din magistrala de metrou M6 către Aeroportul Otopeni. Criticile aduse proiectului depus de România

3 decembrie 2018 - CFR SA a publicat licitația în valoare totală de aproape 500 milioane lei.

Valorea totală estimată este de 497 milioane lei. Durata contractului este de 14 luni, dintre care două luni proiectare şi 12 luni execuţie lucrări.

Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate – preț. Tot în criteriul de atribuire, propunerea tehnică va avea o pondere de 60%, iar prețul ofertei (componenta financiară) va avea o cotă de 40%.

12 februarie 2019: CFR a lansat licitaţia pentru modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, obiectul contractului fiind construcția a 3 km de cale ferată și a unui viaduct de 1,5 km peste DN1. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 25 martie și sunt șanse minime ca trenurile să poată circula în iunie 2020 când Capitala va găzdui patru meciuri de la Euro.
---






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















50786 vizualizari

 • +33 (41 voturi)    
  Nu cred (Joi, 22 decembrie 2016, 14:22)

  Soljenitin [utilizator]

  Cu guvernare pesedista parerea mea este ca sansele ca proiectul acesta sa se si intample sunt zero. 0. Nada.
  • -2 (18 voturi)    
   e in Master Plan (Joi, 22 decembrie 2016, 14:52)

   igorashu [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Se va intampla fiindca e in Master Plan.
   Cat de repede se va intampla insa...
   • -5 (13 voturi)    
    450 m intre statie tren si terminal plecari e mult (Joi, 22 decembrie 2016, 16:33)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    Cu trenul 450 m până la plecări. Cu autobuzul doar 40 m.

    Capatul dinspre aeroport al stației feroviare provizorii (în varianta II) este la aproximativ 450 metri de centrul terminalului plecări daca tai în linie dreapta peste cai de acces și parcare pana în mijloc la sosiri (230 m) și apoi pe culoarele aeroportului pana în centrul secțiunii plecări (220 m). Este foarte mult iar traseul complicat.

    vezi harta Google maps de aici:
    https://goo.gl/maps/Fii4dMvKN162

    Varianta de 350 m intre gara și plecări peste sensul giratoriu și printre parcări este impractica.

    Drept comparație autobuzul te lasă chiar în ușa la plecări și de acolo sunt 40 m până în centrul secțiunii (locul unde iți verifica pașaportul).
    • +7 (9 voturi)    
     aha (Vineri, 23 decembrie 2016, 8:08)

     thebblack [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     si sa nu uitam ca ciolos nu avea sapca!
     • -6 (8 voturi)    
      Amortizare 25 ani cu bilet 1 E si 457 călători/h (Vineri, 23 decembrie 2016, 23:02)

      Argon [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

      (100*10^6 Euro)/(25 ani * 365 zile/an * 24 ore/zi) = 456.62 Euro/ora

      La un preț al biletului de 1 Euro este nevoie de 25 ani și 457 călători/ora în medie pentru a se amortiza investiția de 100 mil. Euro necesara construcției legăturii feroviare provizorii intre Gara de Nord și aeroportul Otopeni.

      Traficul necesar este uriaș.

      Conform datelor existente, pe primele 6 luni ale lui 2016 s-a înregistrat un flux de 4.913.979 pasageri la Otopeni. Daca o va tine tot asa și toți acești oameni ar pleca din sau ajunge în Gara de Nord, pe noua cale ferata, atunci cheltuiala s-ar amortiza în:

      100*10^6 Euro/(4913979*2 pasageri/an) = 10.17 ani la 1 Euro biletul.

      Cazul este ideal deoarece nu tot traficul ajunge in principala Gara a Bucureștiului. Mai este și cel de tranzit când pasagerul nu iese din aeroport, sunt oameni care prefera autobuzul, masina, taxiul, etc. din diverse motive.
      • +9 (11 voturi)    
       lasa-ma sa ghicesc... (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 9:00)

       thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Argon

       doar un aspect... din aia 10000000 de pasageri anual cat zici tu ca sunt sa presupunem restrictiv ca doar 2000000 vor merge cu trenul ala... asta se traduce direct in 2000000 de masini mai putin in trafic... adica vreo 5000 de masini pe zi mai putin pe ruta otopeni - gara de nord - centru.

       te-ai gandit vreo secunda ca un bun de utilitate publica nu trebuie sa se amortizeze in sensul strict al cuvantului?

       sau esti roman si amortizarea ar trebui sa se intample in vreo 2 3 luni iar la primul craciun din profit sa iasa si de un meleu ceva...
       • -2 (6 voturi)    
        Da sunt roman spre deosebire de tine (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 15:36)

        Argon [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

        Calculul tău este total greșit. 2 mil. cât presupui ca vor merge cu trenul de Otopeni nu înseamna nici pe departe 2 mil. de autovehicule mai putin ca doar nu se transporta 1 om/mașina în medie.

        2*10^6 persoane / 365 zile = 5479 mașini mai putin / zi la 1 om încărcătura; 547.9 la 10 și doar 273.9 la 20.

        Autobuzele care merg la Otopeni ajung frecvent la Plecări cu 50-60 persoane, chiar mai mult, și nu se pot elimina din cauza celor care urca și coboară în numeroasele stații de pe traseu.

        Cei care prefera taxiul acum tot asa vor proceda și după introducerea trenului.

        Deci pana la urma numărul de vehicule scoase de pe traseu este minor. Poate nici unul. Autobuzele vor circula ceva mai goale iar taxiurile vor fi tot atâtea ca și acum.
        • +1 (3 voturi)    
         daca tot intri in detalii (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 18:34)

         thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Argon

         majoritatea sunt singuri sau mai grav, calatoresc singuri sau chiar 2, 3 dar la/de la aeroport se deplaseaza insotiti de altcineva care sa conduca masina dus intors, deci practic dubleaza numarul de autoturisme pe ruta respectiva.

         dupa asta tu uiti de confortul pe care il cauta cei care se duc la aeroport. acest confort presupune o flota de autobuze suficienta precum si intretinerea satisfacatoare a acestora, durata de calatorie (tot in traficul ala infernal se deplaseaza) precum si locurile de imbarcare debarcare (la astea intradevar autobuzele ar fi in avantaj).

         si oricum iti mai zic o data. unui bun de utilitate publica nu ii calculezi amortismentul precum unui laptop sau logan pentru ca nu se amortizeaza direct prin ceea ce sunt sau ceea ce fac. pasajul basarab s-a amortizat pana acum? si daca nu, ce facem? il daramam ca e pe pierdere? ca nu stiu sa fie taxa la intrare. arena nationala o calculezi tot asa? dar autostrazile?
    • +14 (18 voturi)    
     Asta e o judecata gresita (Vineri, 23 decembrie 2016, 15:22)

     vasile78 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     1. Autobuzul e o metoda slaba pentru ca depinde de trafic. In mod normal faci 1h cu autobuzul. In plus nu ai loc de bagaje si in ultima vreme e foarte aglomerat. Ca atare, autobuzul nu e o metoda serioasa la nivelul unei capitale europene.

     2. Proiectul propus este excelent. Este 100% compatibil cu ce am vazut in alte capitale si orase din Vestul Europei. Felicitari acestor oameni deschisi la minte. Proiectul ne duce cu 10 ani in fata la capitolul infrastructura de acces la aeroport.

     3. Fazarea proiectului este desteapta. Practic se realizeaza o legatura intr-un termen scurt si se definitiveaza cand metroul va fi terminat. Desi termenul de finalizare metrou este undeva 2021, probabil ca mai devreme de 10 ani nu se poate vorbi. Astfel, aceasta legatura feroviara realizabila pana in 2018 este excelenta.

     O veste foarte buna pe final de an!
     Craciun fericit!
     • 0 (2 voturi)    
      da, autobuzul este o alegere proasta, dar in RO (Marţi, 27 decembrie 2016, 11:07)

      Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui vasile78

      1) Da, autobuzul este o alegere proasta, dar in Romania, pentru ca sunt unele tari in care banda pentru transportul in comun este TOTAL SEPARATA si DELIMITATA, astfel incat orarul mijloacelor de transport in comun este precis si respectat.


      2) MAREA IDIOTENIE in Romania ca se vorbeste mereu de Bucuresti. Bucuresti in sus, in jos, bani de la guvern pentru a acoperi nevoile in special a Bucurestiului !!!

      Autostrada Bucuresti - mare (aka Constanta), autostrada Bucuresti - munte (DN1) si viitoarea Bucuresti - Pitesti (existanta, stiu) - Sibiu - Ungaria...


      dar celelalte zone????


      In plus NU EXISTA NICAIERI in lume METROU pe kilometri intregi in zona extraurbana !

      Luati exemplu Atenei care are de la aeroport (in subsol, evident, sub aeroport) - metrou care dupa ce paraseste zona constructiva a aeroportului - iese la suprafata si merge 15-20km pana spre Atena, la care cand se apropie de zona urbana, intra in subteran ca metrou

      ACELASI TREN - aceleasi vagoane - nimeni nu coboara si se urca din tren in autobuz sau din tren in metrou !

      "Locomotiva" metroului schimba alimentarea de sub tren, de la sinele de alimentare de pe pamant, la alimentarea pe cablu deasupra trenului (gen tramvai) cand ruleaza in exteriorul orasului si a aeroportului.

      Este CEA MAI NORMALA, IEFTINA si SIMPLA metoda.


      Dar noi romanii NU STIM sa ne uitam ce au facut altii si facem SI TREN, SI METROU si AUTOBUZE si TAXI in paralel.

      grav, foarte grav.
    • +2 (2 voturi)    
     proiectul este (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 12:23)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     sa fie reamnenajata linia de centura, caz in care, la gara baneasa ar putea veni calatori din de jur imprejurul bucurestilor.
     iar cei din ploiesti si brasov, care nu au un aeroport international. la fe si cei din buzau, braila, urziceni, ar putea veni direct, pe linia de centura, fara a mai trece prin gara de nord, prin gara baneasa.
     avantajul trenului este si posibilitatea sa duci cu tine un bagaj mai substantial. mai greu de carat in autobuz.
     autobuzul ramane pt. zona centrala a orasului.
     45o de m nu'i departe, mai ales daca in terminalul cf vor avea si un terminal de carucioare de bagaje. :-)
     la toata cheltuiala, nu ar fi fo problema sa faca o alee directa de la terminal cf la aerogara. ba, chiar si un covor rulant.
    • +2 (2 voturi)    
     Da bah, ca sa vezi, 450m e mult (Luni, 26 decembrie 2016, 16:52)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Pai in afara faci mai mult ca sa intri intr-un mall din parcare.
     • 0 (0 voturi)    
      Pai... (Luni, 26 decembrie 2016, 22:48)

      Sophie [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

      ...asta cam asa e...
      • 0 (0 voturi)    
       Asta inseamna distanta de la (Marţi, 27 decembrie 2016, 10:05)

       Cuca [utilizator] i-a raspuns lui Sophie

       magazinul Unirea (din fata, langa intrarea la metrou) si Piata Sfantu Gheorghe, in statia tramvaiului 5.

       Este totusi o distanta ne-neglijabila !
       • 0 (0 voturi)    
        Mie se pare o distanta ok (Luni, 4 septembrie 2017, 17:16)

        PaulX [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

        La Heathrow sunt mile intergi de la metrou pana la terminale. Daca sunt scari rulante o sa ajute.
        Oricum daca ar fi trenuri directe (prin Bucuresti Nord) spre: Constanta, Buzau, Pitesti, Craiova, Ploiesti, Urziceni etc. eu zic ca at fi ok.
   • +5 (5 voturi)    
    Și Masterplanul e aprobat de parlament? (Joi, 22 decembrie 2016, 19:14)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui igorashu

    Oare de ce nu e încă?
    • +1 (3 voturi)    
     nu include autostrada bombonica (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 12:25)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     la care nea nicu dracnea s'a referit, in discursul sau. vorbea de niscai indreptari.:-))
  • +10 (12 voturi)    
   Se va intampla (Joi, 22 decembrie 2016, 16:21)

   aladdin [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Doar ca va necesita un timp dublu si va costa de cel putin 5 ori mai mult decat normal.
 • +7 (7 voturi)    
  Faza II (Joi, 22 decembrie 2016, 19:27)

  nick24 [utilizator]

  Care e cu înca vreo 100 m de cale ferată, în mod ciudat durează încă 3 ani! Așteptă să ajungă acolo metroul în 5 ani? Metroul va fi gata în 10 ani, de când se deschide șantierul, nu de când incepe proiectul sau licitația.
 • +5 (7 voturi)    
  he he (Joi, 22 decembrie 2016, 22:25)

  LianBerthold1 [anonim]

  "si, de ce nu, cu nordul Bulgariei, zona Ruse, ce poate fi deservita de Aeroportul Otopeni",

  Ăentru bulgari nu e nevoie, o să rîdeți, dar deja am văzut de vreo 2-3 ori niște microbuze bulgărești negre, undeva în zona Eroii Revoluției, pe care scria cu chirilice Ruse - Otopeni (mă rog, mai era parcă un oraș înainte de Ruse, dar nu mai rețin care ...)
  • 0 (0 voturi)    
   tren... (Duminică, 25 decembrie 2016, 16:42)

   Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui LianBerthold1

   Și eu am văzut un Wv bulgăresc cu informații despre traseu Ruse-Otopeni,ineresant este de ce polițiștii din Otopeni nu văd taxiurile bulgărești care preiau călători care au aterizat acolo.Și pe ele scrie Ruse-Otopeni.
 • -2 (4 voturi)    
  Idee mult mai buna decat metroul (Joi, 22 decembrie 2016, 22:32)

  Ion2050 [anonim]

  Berlinul nu are, Parisul nu are, Roma nu are metrou, sunt doar legaturi de cale ferata la metrou.
  Ne-am gasit noi romanii sa cheltuim banii aiurea cand sunt mult mai importante alte investitii in infrastructura.
  Astia cu proiectul de linie ferata cel putin recunosc ca nu au trafic si numai la orele de varf cadenta este la 15 minute.
  In plus 18 minute la destinatie este ceva cu totul nerealizabil cu metroul care are 12 statii plus 2 pe actuala linie.
  Si de ce ar merge la gara metroul de la aeoport daca este si tren, iar este de neinteles, cand poate sa mearga la Aviatorilor facand posibila o mult mai rapida legatura cu centru (si cu restul capitalei) a zonei de nord centrale, pentru ca e clar ca nu de la aeroport ar venii putinii potential calatori. Iar traficul auto pe DN1 vine mult mai de departe, slabe sperante ca metroul sa influienteze cu ceva.
  • +1 (7 voturi)    
   Aviatorilor - Otopeni (Vineri, 23 decembrie 2016, 0:08)

   dece [utilizator] i-a raspuns lui Ion2050

   Ar fi o idee buna, mai rapida decat cealalta.
   Prima statie ar fi la Piata Presei, fosta Scanteii. In rest, traseul ar fi cel propus si aprobat.
   Oricum, metroul pana la Otopeni nu e capatul de linie. Ar trebui prelungita linia de metrou catre si prin Corbeanca, Peris, Snagov.
   • -1 (5 voturi)    
    Daaa (Vineri, 23 decembrie 2016, 20:06)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui dece

    Eu zic sa se faca niste proiecte pana la Ploiesti, de ce sa ne oprim la Peris, macar in subteran nu se fura cablurile ca la CFR :)))
 • -1 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 23 decembrie 2016, 10:21)

  Crioan [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  norocul bucurestenilor (Sâmbătă, 24 decembrie 2016, 14:44)

  victor L [utilizator]

  este ca nu guvernul tehnocrat va finaliza proiectul.
  Iar nenorocul lor este ca urmeaza un guvern pesedist, care va evoca greaua mostenire tehnocrata :P
 • +3 (5 voturi)    
  prostie (Duminică, 25 decembrie 2016, 16:22)

  gnd [utilizator]

  Idiotenie totala sa faci metrou + tren care duc in acelasi loc. Trenul e f bine ca il fac dar metroul are cel mai tampit traseu posibil, ar trebui sa mearga la legatura cu linia 1 ceva gen Victoriei nu Gara de Nord, de la aeroport in centrul Bucurestiului schimbi de 2 ori metroul. Very smart.
 • 0 (6 voturi)    
  Proiwctul trenului... (Duminică, 25 decembrie 2016, 16:35)

  Sorin Constantin [anonim]

  Sunt oameni care visează,tren de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni?!
  Haida de...Și cam care ar fi numărul de călători/zi?Cam cîți dintre cei care zboară de la Otopeni au călătorit cu trenul în prealabil???
  Și mai zic una,la cît e o cursă cu taxiul pînă la Otopeni,maxim 40-50 lei din cel mai îndepărtat colț al Bucureștiului...Cine să lupte cu bagaje,în autobuz,tramvai...maxitaxi,să mai trebuiască să schimbi...2-3 mijloace de transport+trenul,mai bine lipsă.
  Ăsta e un proiect mort.
  • +1 (1 vot)    
   din cauza unor oameni ca tine.... (Marţi, 27 decembrie 2016, 15:16)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui Sorin Constantin

   ....nu avem o legatura civilizata intre oras si aeroport. Eu acum merg la aeroport cu masina is o las in parcare. In viitor voi merge cu acest tren. Lupta cu bagajele? Foarte multi calatori merg cu bagaje putine, in interes de servici, acestia ar merge cu trenul.
 • +2 (2 voturi)    
  Proiectul va fi realizat de PDS la ... (Marţi, 27 decembrie 2016, 10:47)

  Olyx [utilizator]

  Sfantu-aşteaptă...In primul rand vor demite pe toti sefii autoritatilor implicate pentru a-si "planta" INCOMPETENTII cu carnet de partid in fuctiile ramase libere apoi vor "remodela" traseul proiectului angajand alte cheltuieli cu studii de fezabilitate care se vor intinde pe cativa ani de zile. Apoi se vor apuca de lucru cu firmele lor "de casa" care vor cere un pret "umfalt" de 4-5 ori mai mare si vor realiza lucrari de proasta calitate cu mult peste termenul din contract. Asta daca nu cumva patronul (firmei) va fi arestat si aceasta va intra in faliment....!!! Am mai "citit" scenariul asta, parcă...!!! Nu-i asa ?
  • 0 (0 voturi)    
   erată : evident, PSD in loc de PDS... (Marţi, 27 decembrie 2016, 11:47)

   Olyx [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   ...
   • +1 (1 vot)    
    a venit primavara (Marţi, 28 februarie 2017, 20:10)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

    s-au apucat de lucrari?
    • +2 (2 voturi)    
     Proiect Abandonat (Miercuri, 17 mai 2017, 1:30)

     DobreMihai [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     Acest proiect a fost abandonat de catre PSD, gasiti mai
     jos o postare a ministrului Costescu. https://www.linkedin.com/pulse/elefanti-albi-maimute-si-legatura-cu-aeroportul-sau-dan-m-costescu?trk=mp-reader-card
     • +2 (2 voturi)    
      dar pt euro 2020, care e solutia? (Marţi, 7 noiembrie 2017, 17:22)

      nick24 [utilizator] i-a raspuns lui DobreMihai

      nu mai organizam? Sau mai pun vreo 10 autobuze in plus 780 si eventual in timpul campionatului, inca 10 autobuze, direct la arena nationala?
 • 0 (0 voturi)    
  Cam scump! (Luni, 19 octombrie 2020, 20:40)

  Azra [utilizator]

  Deci pentru 2 km de cale ferata noua, 100. de milioane de Euro!- 50 de milioane /km!Cu siguranta, trebuie sa fie vorba de Euro "vechi"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by