ACTUALIZAT
Comisia juridica din Camera Deputatilor a respins, in unanimitate, proiectul de lege al deputatului PSD Marius Manolache, finul lui Victor Ponta, care vrea modificarea Legii 304/ 2004 privind organizarea judiciara. Modificarea ar face ca apelul de la completul de 5 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie formulat doar in favoarea inculpatului. Cu alte cuvinte, daca in prima instanta un inculpat e achitat, procurorii nu vor mai putea face apel la decizie. Presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, prezenta la sedinta comisiei pentru acest proiect, a afirmat ca modificarea este "neconstitutionala" si "discriminatoriu", intrucat "creeaza un privilegiu" pentru demnitari, cei care sunt judecati in prima instanta la Inalta Curte.
Democratia si statul de drept din Romania vor fi evaluate de catre 3 dintre semnatarii proiectului de lege privind raspunderea magistratilor: fostul membrul PDL Georgica Severin (PSD), udemeristul Pataki Csaba si Alexandru Fratean (PSD). La acestia se adauga un fost membru PCR Gabriela Cretu (PSD), un membru fondator al FSN Timotei Stuparu si Daniel Barbu, vicepresedinte al PLR si fost ministru al Culturii. Senatorii au adoptat, luni, infintarea unei comisii speciale pentru evaluare democratiei si a statului de drept din Romania, la propunerea presedintelui Senatului Calin Popescu Tariceanu. Dupa ce PNL a anuntat ca nu va face parte din aceasta comisie, au fost numiti 6 membri din partea coalitiei de guvernare.
- Hotnews.ro va prezinta in continuare profilul senatorilor care vor evalua starea democratiei si a statului de drept din Romania.
Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a depus la Biroul Permanent al Senatului, care urmeaza sa se reuneasca in sedinta luni, solicitarea de constituirea a "Comisiei speciale pentru evalurea starii de democratie si a statului de drept in Romania", care ar urma sa aiba 9 membri si sa depuna raportul la noua luni dupa infiintare.
UPDATE La finalul sedintei Biroului Permanent, Tariceanu a explicat ca liderii de grup parlamentar au termen o saptamana sa vina cu propuneri privind statutul comisiei si componenta acesteia, precizand ca el a facut doar o propunere in ceea ce priveste cei 9 membri si raportul dupa 9 luni, care nu trebuie sa ramana astfel.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca a propus in cadrul Comitetului Executiv al PSD crearea, la nivelul Parlamentului, a unei comisii speciale "pentru evaluarea democratiei", respectiv a statului de drept. comisie care le vizeaza direct pe Livia Stanciu si Codruta Kovesi. Amintim ca, la sfarsitul lunii mai Tariceanu
i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu."Constatam in momentul de fata ca este un dezechilibru major in detrimentul institutiei democratice, singura dintre cele trei, care este Parlamentul. Independenta si suveranitatea Parlamentului sunt puse in discutie, legislatia actuala permite ca suveranitatea Parlamentului sa fie impartita cu Curtea Constitutionala. Puterea judecatoreasca ataca permanent independenta Parlamentului si deciziile pe care le ia...Puterea judecatoreasca trebuie intotdeauna sa tina cont si de responsabilitatea pe care o are pentru a nu produce crize politice de genul celei in care suntem astazi", a spus Tariceanu. Seful Senatul s-a facut remarcat in ultima perioada ca fiind politicianul cu cele mai virulente atacuri la adresa Justitiei.
UPDATE Catalin Predoiu, despre comisia speciala pentru "evaluarea democratiei" propusa de Tariceanu:
Exista un risc imediat sa se readuca pe masa desfiintarea DNA, dezincriminarea unor infractiuni, amnistia si gratierea Articol actualizat
Comisia Juridica din Camera Deputatilor are trecute, pe ordinea de zi de saptamana viitoare,
nu mai putin de 20 de proiecte legislative care vizeaza modificari ale Codului Penal si Codului de Procedura Penala pentru care trebuie sa dea raport. Toate sunt programate pentru dezbatere marti, la ora 12.00. Patru dintre acestea apartin Guvernului si contin modificari in general cerute de sistem, insa celelalte sunt - cel putin o parte - extrem de controversate, cum ar fi proiectele lui
Serban Nicolae sau Haralambie Vochitoiu (PSD).
- UPDATE Vineri, textul cu ordinea de zi a fost scos de pe site-ul Camerei Deputatilor. O puteti citi in documentul atasat.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, ii cere intr-o scrisoare deschisa presedintelui Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al Liviei Stanciu, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata. Reamintim ca DNA a cerut Senatului pana maine toate documentele legate de cazul Dan Sova, aparat din rasputeri de insusi Calin Popescu Tariceanu.
Camera Deputatilor a adoptat tacit miercuri doua proiecte de lege prin care se modifica regimul incompatiblitatii prevazut in Legea 176/2010 privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, in asa fel incat, practic, o persoana gasita incompatibila sau in conflict de interese are interdictie timp de trei ani de la a ocupa aceeasi functie pentru care a fost gasit incompatibil sau in conflict de interese, nu orice functie. Unul dintre aceste proiecte este al senatoarei PC Cristiana Anghel, in timp ce celalalt apartine mai multor deputati PSD, UDMR si unui deputat de la minoritati.
- Curtea Constitutionala a transat aceasta problema in 2013: "...putem concluziona că atribuirea pentru sintagma «aceeaşi funcţie» a înţelesului de «funcţia care a generat starea de incompatibilitate» este profund greşită, aceasta fiind, practic, de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă.
Plenul Senatului a adoptat luni proiectul Guvernului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. De asemenea, in plen a fost adoptat si raportul Comisiei Juridice pe acest proiect ce contine amendamentul a trei senatori privind inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" cu "indicii temeinice" la dispunerea arestarii preventive, din Codul de Procedura Penala. Camera Deputatilor este camera decizionala.
12 parlamentari de la PSD, unul de la minoritati si Guvernul au depus în Parlament, de la sfarsitul anului trecut pana astazi, nu mai putin de 7 proiecte de lege care propun modificari importante ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. Principalele modificari se referă la modul si conditiile de aplicare al masurilor preventive, in cazul suspectilor de coruptie, dar şi la procedurile de executare ale pedepselor privative de libertate.
- Vezi in articol cine sunt initiatorii şi in ce stadiu se afla aceste proiecte legislative
Un grup de senatori PSD pregateste modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. In schimb, se introduce o noua institutie juridica, asa numitul "arest sever", insa masura se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare. HotNews.ro a intrat in posesia propunerilor de modificare a Codului de Procedura Penala elaborate deja intr-un proiect de lege.
Dan Sova a scapat de arestare deoarece in Senat nu s-a intrunit numarul necesar de voturi in favoarea solicitarii DNA, dar in cazul lui Darius Valcov a fost aprobata cererea procurorilor. In ceea ce-l priveste pe Sova, din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost "pentru", "contra" 67 si 5 voturi anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunita majoritatea necesara de 85 de optiuni "pentru". Potrivit regulamentului Senatului, hotararile Senatului sunt aprobate doar daca sunt votate de majoritatea senatorilor, nu de majoritatea senatorilor prezenti la sedinta. PNL a anuntat ca va contesta rezultatul votului in cazul Sova, mai ales ca o decizie a Curtii Constitutionale din 2008 arata ca hotararile Senatului au nevoie de votul majoritatii senatorilor prezenti la sedinta, nu de majoritatea senatorilor. UPDATE In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea Senatului in privinta lui Valcov.
Deputatii si-au pregatit terenul pentru a se putea apara mai bine in fata procurorilor anticoruptie, modificand Regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat procedura de incuviintare a arestarii preventive sa fie mult mai grea, scrie
gandul.info. Astfel, membrii Camerei vor ca toate cererile venite de la DNA sa contina toate "motivele concrete si temeinice", modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai incercat sa o introduca in urma cu doi ani si pe care Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.
Articol actualizat
Camera Deputatilor a respins cererea de incepere a urmarii penale impotriva deputatului UDMR Laszlo Borbely, anunta B1 TV. Inainte de vot, deputatul UDMR a argumentat ca nu exista motive pentru inceperea urmaririi penale impotriva sa, in conditiile in care DNA a cerut redeschiderea dosarului in baza unui autodenunt. Din cele 284 de voturi exprimate, 154 de voturi au fost impotriva cererii DNA, 125 au fost pentru inceperea urmaririi penale, iar 5 voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.
UPDATE 23:00 Un oficial al Comisiei Europene a precizat, pentru Mediafax, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor de a nu-i ridica imunitatea lui Laszlo Borbely, ca Executivul de la Bruxelles nu comenteaza cazuri individuale, dar a subliniat ca va monitoriza indeaproape evolutiile.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a scapat de urmarirea penala dupa ce senatorii au votat joi impotriva cererii depuse de DIICOT. Vosganian a tinut un discurs in fata colegilor sai senatori prin care le cerea sa nu aprobe cererea procurorilor. La finalul discursului, Vosganian si-a sters cateva lacrimi.
Ministrul bugetului Darius Valcov promite ca DNA va primi bugetul cerut, dupa ce Laura Codruta Kovesi si-a manifestat public nemultumirea fata de proiectul de buget dat publicitatii de Guvern. Cei doi au avut o discutie joi dupa, amiaza, la care a participat si ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, procurorul sef al Parchetului General, Tiberiu Nitu fiind plecat din tara. Valcov a declarat pentru Hotnews.ro ca deocamdata pe site s-au publicat doar bugetele ordonatorilor principali de credinte, urmad sa fie publicate si cele ale ordonatorilor secundari, precizand ca "se va vedea ca DNA a primit toate sumele solitate".
- Valcov a admis insa ca exista o problema cu cifrele trimise de Parchetul General, dar ca pana diseara aceasta ar urma sa fie remediata. Kovesi a declarat pentru HotNews.ro ca atat Valcov cat si Cazanciuc au promis ca DNA va primi cele 25 de milioane de euro buget si ca vor avea fisa separata in proiectul de buget.
Deputatul UDMR Marko Attila se afla in Budapesta, la o intalnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent, joi, la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicatii in dosarul despagubirilor, in care vizata si fosta sefa a DIICOT Alina Bica.
Controversatul proiect de lege care prevede amnistia si gratierea unor lagi categorii de infractori a fost pus
pe ordinea de zi a sedintei plenului Camerei Deputatilor de martea viitoare, 17 decembrie. Este ultimul punct pe ordinea de zi. Reamintim ca, sub o puternica presiune publica, deputatii au retras proiectul ieri din plen. Printre cei care ar scapa de inchisoare se numara, alaturi de mii de infractori de drept comun, si figuri publice precum Adrian Nastase, Gigi Becali, Catalin Voicu.
ORA 14.07: Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul legii amnistiei a ramas pe ordinea de zi a sedintei de saptamina viitoare pentru ca dezbaterea de ieri a legii a fost suspendata, iar proiectul nu a fost retrimis la comisii.