MONITORIZARI. Proiecte de infrastructura
Razvan Cuc
Foto: Agerpres

Cuc, despre "autostrada cap-coadă" promisă de Dăncilă: A spus că o va lansa pe buget de stat

de I.B. HotNews.ro
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a explicat, marți seară, premierul Viorica Dăncilă s-a referit la construcția unei autostrăzi doar din bugetul de stat la Congresul PSD, când a spus că va fi realizată o "autostradă cap-coadă", potrivit Mediafax.
Metroul din Drumul Taberei
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Liderul sindicatului de la metrou îl contrazice pe șeful Metrorex: Magistrala 5 din Drumul Taberei ar putea fi dată în exploatare în 2020, nu la finalul acestui an cum s-a promis

de C.D. HotNews.ro
​Liderul sindicatului de la metrou, Ion Rădoi, a declarat, joi, că darea în folosință a Magistralei 5 din Drumul Taberei ar putea avea loc în 2020, și nu la sfârșitul acestui an, așa cum a anunțat conducerea Metrorex.
Centura Bucurestiului
Foto: Captura Facebook

CNAIR a reziliat contractul pentru modernizarea Sectorului dintre A1 și DN 7, al Centurii București: Șantierul a fost practic abandonat

de N.O. HotNews.ro
CNAIR a reziliat contractul pentru modernizarea Sectorului cuprins între A1 și DN 7, al Centurii București, după ce reprezentanții companiei au constatat că asocierea Delta A.C.M 93- Azvirt LLC- Maxidesign SRL a ”abandonat practic șantierul deschis în 2013”. Ca urmare a rezilierii contractului, asocierea trebuie să achite penalitățile de întârziere. Totodată, acesteia i se va reține garanția de bună execuție și nu i se mai permite să participe la licitații publice în România sau în alt Stat Membru al Uniunii Europene, timp de 3 ani.
Autostrada A10- Alba Iulia Nord-Sebes 9
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

VIDEO O filmare făcută cu drona de Asociația Pro Infastructură arată cât au avansat lucrările la Autostrada A10, între Alba Iulia Nord și Sebeș: Mobilizarea este nesatisfăcătoare

de Catiușa Ivanov HotNews.ro
Lucrările la Autostrada A10, între nodurile Alba Iulia Nord și Sebeș, avansează greu, mobilizarea în teren fiind nesatisfăcătoare, arată imaginile surprinse cu drona de Asociația Pro Infrastructură, pe 14 iunie 2019. Reprezentanții asociației spun că lucrările nu vor fi gata în 2019, așa cum promite ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Asociația Pro Infrastructură solicită oficialilor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să se implice activ alături de Transelectrica pentru relocarea rețelelor de electricitate de pe șantier și să mobilizeze constructorul.
Centura de ocolire Mihailesti
Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Contractul pentru centura ocolitoare de 3 km a orașului Mihăilești a fost reziliat la trei ani de la semnare și un stadiu fizic de doar 30%

de Victor Cozmei HotNews.ro
Contractul cu firma spaniolă Copisa pentru realizarea centurii ocolitoare a orașului Mihăilești, un drum cu două benzi pe sens și parapet median în lungime de 3,18 km, a fost reziliat, a anunțat ministrul Transporturilor aflat într-o vizită pe șantier. Ministrul acuză constructorul că nu s-a mobilizat suficient, iar lucrările sunt întârziate. În urmă cu un an, Asociația Pro Infrastructura atrăgea atenția că proiectul care a fost contractat încă din 2016 stagnează din cauza numeroaselor blocaje birocratice pe care tocmai Compania de Drumuri nu le-ar fi rezolvat.
Podul dezafectat de la Gradistea
Foto: AGERPRES
​Monitorizari. Proiecte de infrastructura

Exemplul neputintei: Podul CFR de la Gradistea - Prabusit acum 13 ani, ar putea fi redeschis abia in 2020

de Vlad Barza HotNews.ro
Podul feroviar de peste Arges de langa localitatea Gradistea s-a prabusit din cauza unor inundatii in 2005 si de atunci drumul dintre Bucuresti si Giurgiu necesita un ocol prin Videle pentru cei care aleg trenul. In loc de 74 km, drumul este de 118 km si exista doua trenuri directe pe zi care fac intre doua si trei ore. Inca din 2007 se vorbea de un nou studiu de fezabilitate si de constructia unui nou pod, insa "minunea" nu s-a produs nici pana in ziua de azi. In toamna lui 2017 a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate, iar CFR Infrastructura a confirmat pentru HotNews.ro ca trenurile ar putea circula pe noul pod la final de 2020. Podul a stat in picioare 136 de ani, parte din prima cale ferata din Principatele Romane.
Podul suspendat peste Dunare de la Braila
Foto: Hotnews
Monitorizari. Proiecte Infrastructura

Podul suspendat peste Dunare de la Braila - un proiect asteptat de peste 20 de ani

de Victor Cozmei HotNews.ro
Podul suspendat de la Braila, al cincilea pod peste Dunare in Romania, e mai aproape de realizare ca niciodata. Promis in repetate randuri de toate guvernele care s-au perindat la conducere in ultimii 20 de ani, proiectul are finalizat Studiul de Fezabilitate din 2016 si vine la pachet cu peste 20 de km de drum de legatura construiti de la zero, de-o parte si de alta a Dunarii. Costul total al proiectului? Circa 500 de milioane de euro.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 20 decembrie 2018
Proiectul Centurii Feroviare a Capitalei
Foto: MT

Centura Feroviara a Capitalei: Trenuri urbane care sa lege orasul de zona metropolitana si care sa se conecteze si cu metroul

de Victor Cozmei HotNews.ro
Din luna februarie ar trebui sa fie puse in functiune primele trenuri pe Centura Feroviara a Capitalei, intre Gara Progresu si Gara de Nord, cu opriri la laserul de la Magurele, Domnesti si Chiajna si, mai apoi, si pe relatia Gara Baneasa - Obor. Noile linii fac parte din proiectul Centurii Feroviare - un tren urban, cu opriri dese in jurul Bucurestului si orar cadentat, care sa degreveze marile cartiere si sa faca legatura cu toate localitatile din aria metropolitana. Tinta finala: legarea retelei CFR cu reteaua de metrou prin statii multimodale cu peroane comune in trei puncte de pe harta: Berceni, Preciziei si Pipera/Petricani.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 21 martie 2018
Terminalul CFR de la Aeroportul Otopeni
Foto: MT

Legatura feroviara Bucuresti - Aeroportul Otopeni: Trenuri directe de la Gara de Nord la o noua gara in zona terminalului sosiri

de Victor Cozmei HotNews.ro
Proiectul unei legaturi feroviare directe intre Bucuresti si Aeroportul Otopeni, cu o gara semi-ingropata in zona terminalului sosiri, este una din lucrarile incepute in forta pe final de mandat al cabinetului Ciolos si lasat mostenire noii guvernari. Inclus in Master Plan, cu finantare europeana nerambursabila, proiectul prevede realizarea pana in 2018 a inca 2 km de cale ferata pe langa cea existenta care sa subtraverseze DN1 pana la Aeroport. Scopul final? Trenuri care sa faca 18 minute din gara de Nord pana la Aeroport, alte garnituri care sa faca opriri mai dese pe traseu in nordul Capitalei si trenuri directe spre Otopeni din orase precum Brasov, Constanta, Galati, Craiova sau din nordul Bulgariei.

Cea mai recenta actualizare cu informatii:
12 februarie 2019
Centura ocolitoare a municipiului Bacau
Foto: CNADNR
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Centura Bacaului - primul petic de autostrada din Moldova

de Victor Cozmei HotNews.ro
Traversat chiar prin centrul sau de DN2 (E85) - unul dintre cele mai aglomerate drumuri din tara - Bacaul nu are o centura ocolitoare nici in ziua de azi, desi de proiect s-a tot vorbit necontenit in ultimii 15 ani. Din cei 30 de kilometri, mai bine de jumatate se suprapun cu viitoarea autostrada pe relatia Nord-Sud din Moldova. Un contract de executie a fost semnat cu o firma turceasca in 2015, dar reziliat ulterior in 2017. Proiectul a fost relicitat, iar in noul contract circa 16 kilometri vor fi construiti direct la profil de autostrada - prima lucrare de acest gen in Moldova.

Cea mai recenta actualizare cu informatii:
9 august 2018
Campia Turzii - Tg Mures
Foto: Hotnews
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Autostrada A3 Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureș

de Victor Cozmei HotNews.ro
Intre Campia Turzii si Targu Mures se construiesc circa 56 de km din Autostrada A3. Tronsonul, parte din Autostrada Transilvania, a fost inclus initial in afacerea Bechtel. In 2011 americanii au renuntat la tronson, iar in 2012 ruta a fost acceptata de Comisia Europeana pe harta centrala TEN-T Core si admisibila pentru finantare europeana nerambursabila. Dupa doi ani de timp pierdut, tronsonul impartit in cinci loturi a fost scos la licitatie in speranta ca tara noastra sa reuseasca sa mai creasca din absorbita fondurilor europene din POST ce se pierd la final de 2015. In realitate insa, din cauza procedurilor greoaie si a tergiversarilor birocratice, proiectul va reusi sa salveze doar 25 din 260 de milioane de euro. Restul se rostogolesc in noul exercitiu financiar european 2014-2020 care, teoretic, era destinat proiectelor noi.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 12 decembrie 2018
A8 Tg Mures - Iasi - Ungheni
Foto: Hotnews
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Autostrada A8 Targu Mures - Iasi: Autostrada care ar urma sa lege Moldova cu Vestul

de Victor Cozmei HotNews.ro
Autostrada care sa lege Moldova de reteaua autostrazilor care duc spre Vest e in atentia autoritatilor deja de mai bine de opt ani, insa pentru ea s-au facut doar studii, iar toata atentia din partea politicului a ramas doar pe hartie. Acum autoritatile se pregatesc sa contracteze un nou Studiu de Fezabilitate. Desi trecuta inca din 2012 pe reteaua centrala TEN-T - deci finantabila in mare parte prin fonduri europene - autostrada a fost pasata de la un minister la altul in perioada cuplului Dan Sova - Relu Fenechiu, iar amanarile s-au tinut lant ulterior. Acum, in ultima varianta a Master Planului, autostrada de la Targu Mures la Iasi apare cu un cost de circa 4,1 miliarde de euro si e singura autostrada "fazata", adica in doi pasi: intai drum expres, iar apoi transformata in autostrada. HotNews.ro va prezinta istoria zbuciumata a unui proiect necesar pentru Moldova, dar care s-a zbatut intre politicieni, tergiversari administrative, studii si preturi prohibitive.

Cea mai recenta actualizare cu informatii:
6 februarie 2019
Pasajul rutier subteran Piata Sudului
Foto: Hotnews
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Pasajul subteran de la Piata Sudului - Cel mai mare proiect rutier din sudul Capitalei

de Catiusa Ivanov HotNews.ro
Pasajul rutier subteran de la Piata Sudului are ca scop fluidizarea circulatiei in intersectia Calea Vacaresti, Sos.Oltenitei, str. Nitu Vasile si pe inelul principal de circulatie al orasului. Pasajul  are o lungime de circa 356 metri, si se realizeaza pe directia Calea Vacaresti-Str. Nitu Vasile. In plus, se vor construi patru pasaje pietonale care vor conecta statia de metrou cu cea de tramvai, iar trecerile de pietoni de la suprafata se vor desfiinta. Valoarea totala a proiectului este de 127.2 milioane de lei (aprox. 28,6 mil. euro), in proportie de 70% fiind realizat cu fonduri europene nerambursabile. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%. Acesta este cel mai mare proiect de infrastructura cu fonduri UE din Bucuresti, realizat prin Programul Operational Regional 2007-2013, insa asta inseamna ca pentru a nu pierde fondurile europene, proiectul trebuie finalizat pana la 31 decembrie 2015.

Pasajul a fost inaugurat pe 24 iulie 2017
Magistrala M5 de metrou - Drumul Taberei - Tunelul in constructie
Foto: Hotnews
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Magistrala M5 de metrou Drumul Taberei - Eroilor 2 - "In cati ani va fi aici statia ta de metrou?"

de Victor Cozmei HotNews.ro
Magistrala M5 de metrou este fara doar si poate cel mai important proiect de infrastructura urbana din Romania, nu doar datorita valorii sale care numai pana in prezent ajunge la circa 290 de milioane de euro contractate, ci si prin faptul ca va lega unul din cele mai mari cartiere Bucurestene - Drumul Taberei cu ai sai circa 350.000 de locuitori fiind de marimea unor orase precum Timisoara, Cluj Napoca sau Iasi - de restul retelei de metrou din Capitala. In acest material, HotNews.ro urmareste pas cu pas - cu informatii, poze si video - evolutia lucrarilor la Magistrala M5 de metrou.

Cea mai recenta actualizare cu informatii:
10 decembrie 2018
Statia de epurare Glina
Foto: Wikimedia Commons
Monitorizari. Proiecte de Infrastructura

Finalizarea Statiei de Epurare de la Glina - Un sfert de miliard de euro pentru ca Dunarea sa nu mai fie WC-ul bucurestenilor

de Claudiu Zamfir HotNews.ro
Proiectul Finalizarea Statiei de Epurare a apelor uzate Glina, reabilitarea colectoarelor principale de canalizare şi a canalului colector de apă uzată Dâmbovita (CASETA) este una dintre cele mai importante lucrari pe fonduri europene, atat prin valoare, cat si prin utilitate. Problema sa este gradul extrem de redus de realizare de pana acum, in conditiitle in care la sfarsitul anului 2015 Comisia Europeana va retrage Romaniei banii europeni nefolositi din exercitiul financiar 2007-2013. In plus, fondurile europene aprobate proiectelor romanesti, inclusiv Statia Glina - CASETA, vor fi retrase in cuantumul necheltuit, ba mai mult, Romania va fi pusa sa plateasca din buzunarul propriu finalizarea lucrarilor, iar, in caz contrar, sa dea inapoi si banii europeni cheltuiti in proiectul nefinalizat. Vezi in material cat s-a cheltuit pana acum in acest proiect.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 26 martie 2017
Cum ar putea arata un ecoduct pe autostrada Lugoj - Deva
Foto: Comisia Europeana

A1 Lugoj - Deva - Loturile 2, 3 si 4

de Victor Cozmei HotNews.ro
Autostrada A1 Lugoj - Deva, Loturile 2,3 si 4 este probabil unul din proiectele cele mai macinate de probleme si intamplari nefericite, desi abia a trecut de faza incipienta a constructiei. Incompetenta administrativa, tergiversari birocratice, modificari de proiect abia dupa contractare sau descoperiri neprevazute pe traseu, au facut din autostrada Lugoj - Deva unul din marile proiecte pe care Romania nu va putea sa-l deconteze in totalitate din banii europeni nerambursabili pe ultimul exercitiu financiar. Un cimitir ilegal pe traseu, o pestera cu lilieci protejati de lege, o halda de steril instabil pe aliniament, ecoductele pentru ursi si o oferta de la un constructor roman de circa 40% din valoarea estimata la licitatie - sunt doar cateva din elementele care contureaza profilul problematic al acestui proiect.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 15 noiembrie 2018
Pasaj Piata Presei inaugurare
Foto: Hotnews

Pasajul subteran de la Piata Presei Libere - Proiectul de 15 milioane de euro menit sa ajute la descongestionarea traficului in nordul Capitalei

de Catiusa Ivanov HotNews.ro
Pasajul rutier subteran de la Piata Presei Libere are ca scop fluidizarea circulatiei la intrarea si iesire din Bucureste pe DN1, la intersectia de la Piata Presei. Pasajul are circa 700 metri lungime, porneste din Soseaua Bucuresti-Ploiesti cu 2 benzi de circulatie si se bifurca, cu doua benzi pe Soseaua Kiseleff si o banda pe bd. Marasti. Potrivit municipalitatii, demararea lucrarilor la pasajul subteran Piata Presei Libere s-a impus odata cu finalizarea pasajului denivelat subteran Baneasa, cel de pe DN 1 – intersectie cu bulevardul Aerogarii, moment in care ambuteiajul de la intrarea in oras s-a mutat in intersectia din Piata Presei Libere care este traversata in fiecare ora de aproximativ 12.000 vehicule. Lucrarile au inceput in martie 2014, cu organizarea de santier si mutarea retelelor edilitare, iar termenul de finalizare al proiectului este de 9 luni de la data inceperii efective a construirii pasajului. Reprezentantii Primariei Capitalei au promis ca lucrarea va fi gata pana in iunie 2015.

Cea mai recenta actualizare cu informatii:
19 iulie 2015 - PROIECTUL A FOST FINALIZAT.
Reabilitarea liniei de cale ferata spre granita de la Curtici
Foto: Skyscrapercity.com

Coridorul IV Feroviar - Singurul mare program de modernizare feroviară din România. Ținta? 160 km/h

de Victor Cozmei HotNews.ro
Romania are in proces de reabilitare circa 352 de kilometri de cale ferata de la Sighisoara pana la frontiera de vest de langa Arad, parte a lucrarilor de modernizare a Coridorului IV feroviar pentru viteze de 160 km/h. Intarzieri enorme pe santier si licitatii intarziate sau gresite au facut ca aceste proiecte extrem de costisitoare sa fie in prima linie a proiectelor pentru care Romania care risca sa piarda finantarea europeana nerambursabila (85%) si chiar s-o plateasca din buzunarul propriu pentru ca nu a reusit sa le termine la timp (31 decembrie 2015 - termenul limita pana la care se pot absorbi fondurile pe exercitiul 2007-2013 pe regula N+3). UPDATE Noul termen de finalizare este 2022-2023.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 23 ianuarie 2019
Pasaj Mihai Bravu
Foto: Hotnews

Pasajul suprateran Mihai Bravu - dublul pod care trece peste Dambovita

de Catiusa Ivanov HotNews.ro
Pasajul Mihai Bravu este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura rutiera din Bucuresti demarate in ultimii ani. Acesta este alcatuit din doua poduri, fiecare cu o lungime de circa 680 metri si este realizat pe Soseaua Mihai Bravu, peste raul Dambovita. Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, pasajul face legatura intre patru mari cartiere - Berceni-Oltenitei, Balta Alba, Pantelimon si Colentina - si va deservi peste 600.000 de locuitori. Lucrarea a inceput in 2010 si trebuia terminata in vara anului 2012, insa constructorul a intrat in faliment si executia lucrarilor a fost relicitata. Pe 1 iunie 2014, municipalitatea a inaugurat primul dintre cele doua poduri, iar pe 28 octombrie 2014 a fost inaugurat si cel de-al doilea pod.

Lucrarea a fost finalizata. Vezi mai multe foto in articol.
Parcul Drumul Taberei
Foto: Primaria sector 6

Parcul Drumul Taberei - Cea mai scumpa amenajare de spatiu verde din Capitala

de Catiusa Ivanov HotNews.ro
Proiectul de reamenajare a Parcului Drumul Taberei este unul dintre cele mai importante proiecte pe mediu din Bucuresti. Lucrarile de reamenajare au inceput in mai 2013, cand parcul a fost inchis, si trebuie terminate pana la sfarsitul acestui an. Valoarea proiectului este de circa 15 milioane de euro - 75.188.177,45 lei din care contribuţia bugetului local este de 1.215.809,90 lei, restul fiind finantarea nerambursabila din fonduri europene. Proiectul prevede regenerarea a aproximativ 7 hectare de spatii verzi, utilarea cu 320 de banci si 245 de cosuri de gunoi si modernizarea a peste 25.000 mp de alei, realizarea unei scene pentru concerte, o sera cu plante exotice, o pasarela pentru belvedere si o arteziana. In prezent, proiectul este realizat in proportie de circa 90%, potrivit informatiilor de pe site-ul Primariei. Reprezentantii institutiei au declarat initial ca termenul de finalizare al lucrarilor va fi noiembrie 2014, insa contractul de finantare se incheie in ianuarie 2015, potrivit sursei citate.

Cea mai recenta actualizare cu informatii: 30 mai 2015 - Parcul s-a redeschis!de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului

de zile de la initierea proiectului
Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version