„Am vrut să mă asigur că suntem în linie dreaptă pentru respectarea promisiunii că vom finaliza Tronsonul 2 anul acesta”, a transmis ministrul Transporturilor după ce a făcut o vizită pe șantierul Drumului Expres Craiova - Pitești (DX12). „Tronsonul de 40km este vital pentru ocolirea orașelor Slatina și Balș. Toți care vor circula pe acel tronson merită să nu piardă ore în șir în ambuteiaje”, a mai spus ministrul.
Un sondaj realizat de către grupul Avangarde în perioada 2 - 10 aprilie a tratat o serie de teme ce țin de transporturi, inclusiv recentul protest de la metrou unde unii angajați, lucrători în spațiile comerciale și sindicaliști au coborât pe șine și au ținut metroul blocat timp de aproape o zi întreagă. Aproximativ două treimi dintre respondenții din sondaj au spus că nu consideră justificată acțiunea de blocare a circulației la metrou.
Podul de la Fetești de pe Autostrada A2 peste brațul Borcea al Dunării va intra într-o procedură de reabilitare după ce contractul de circa 68 de milioane de lei a fost semnat joi de către Compania de Drumuri. Ministrul Transporturilor spune că proiectul de reabilitare „este unul complex - acest pod nu a mai beneficiat de o reparație capitală de 4 decenii”.
Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic pentru cei circa 100 de km din „Autostrada Unirii” A8 de la Tg Neamț la Iași și mai departe până la Ungheni a fost semnat de către Compania de Autostrăzi. Contractul de circa 59 de milioane de lei a fost semnat cu Consitrans, iar termenul contractual este de 25 de luni. Ministrul Transporturilor a declarat însă în repetate rânduri că dorește finalizarea unor porțiuni înainte pentru a le scoate la licitația de execuție mai devreme.
Un nou drum expres se construiește lângă Giurgiu, o șosea nouă care ocolește orașul și ajunge direct în vama cu Bulgaria. Proiectul a început să capete contur, iar autoritățile vor să-l dea în circulație chiar în acest an, bazându-se pe angajamentul constructorului. Drumul reprezintă și o premieră, după cum a explicat ministrul Transporturilor, „un proiect pilot” pentru realizarea șoselelor din beton prin procese mecanizate la noi în țară.
„Legea este lege. Unde e lege nu e tocmeală. Metrorex a început eliberarea acelor spații comerciale care ocupau spațiul nelegal”, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a declarat că scandalul celor care s-au opus evacuărilor sunt „o ultimă zvâcnire a mafiei”, făcând legătură cu sindicatul de la metrou condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. Drulă l-a felicitat pe directorul Metrorex care
s-a implicat direct în acțiunile de miercuri: „Un cartel se destructurează și cu ranga”.
Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, promite sprijin și soluții pentru comercianţii de la chișcurile demolate la metrou și spune că, după ce a discutat cu ei, cei mai mulţi au înţeles situaţia. ”Cei care nu au înţeles deloc şi sunt în continuare foarte vocali sunt fix cei care au creat problema - liderii sindicali care luau caimacul afacerii ilegale”, afirmă Mihaiu.
În acțiunea de evacuare și de demolare a primelor chioșcuri de la metrou s-a implicat direct și noul director Metrorex, Ștefan Paraschiv. Acesta s-a chinuit minute bune să deschidă cu o rangă ușa unui magazin care nu a fost evacuat și era încuiat. Totul sub tirul scandărilor și huiduielilor comercianților, ținuți la distanță de un cordon de polițiști și jandarmi.
Demolarea spațiilor de la metrou din stațiile din sectorul 6 va începe vineri sau, cel mai târziu, săptămâna viitoare, anunță primarul Ciprian Ciucu.
Un nou pasaj rutier suprateran, cu o lungime de circa 800 de metri, va muta actuala Șosea de Centură a Capitalei cu ale sale patru benzi peste giratoriul de la intersecția cu DN1A - Mogoșoaia. Proiectul, după estimările Companiei de Drumuri, ar trebui să fie gata până la finalul anului, deși termenul oficial de finalizare este 2022. Lucrările avansează rapid, iar constructorul austriac a terminat deja să ridice toate grinzile. Traficul la sol e în continuare deviat pe bretelele laterale, iar în cursul zilei se formează cozi destul de lungi.
După
pasajul Domnești, alte două pasaje de tip giratoriu-suspendat peste actuala șosea de centură a Capitalei sunt în lucru, la intersecțiile cu șoselele Berceni și Oltenița. Pasajul de la intersecția șoselei Berceni cu DNCB vine la pachet și cu lărgirea la patru benzi pe o lungime de încă 2,5 km a actualei centuri. Lucrările au demarat anul trecut și sunt executate de către o asociere condusă de o firmă românească, iar pe teren deja au început să se vadă pilele rampelor și a viitorului giratoriu.
Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale expiră la miezul nopții, iar că de săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare. Compania Metrorex spune că din 2018 a expirat contractul cu sindicatul USLM condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi prin care formațiunea sindicală închiria spațiile comerciale. Totodată, Metrorex spune că spațiile comerciale sunt un pericol pentru siguranța cetățenilor și că pentru acestea nu au fost identificate autorizații de construire emise.
Primul strat de asfalt a fost așternut deja pe unele porțiuni ale drumului expres DX12 Craiova - Pitești. Lucrările de pe Tronsonul 2 de circa 40 de km unde operează asocierea românească de companii condusă de UMB avansează în ritm susținut. Tocmai pentru că lucrările sunt avansate, autoritățile de la Transporturi speră să deschidă traficul pe acest tronson care ocolește atât Slatina, cât și Balșul, bazându-se pe promisiunea constructorului UMB care are deja un „istoric” de a finaliza proiecte înainte de termen.
Asocierea de firme românești Spedition UMB - Tehnostrade a început în forță construcția a două tronsoane de circa 42 de km din Autostrada Transilvania, de la Nădășelu la Zimbor și mai departe la Poarta Sălajului. Pe teren au intrat cu zeci de utilaje care au început decopertarea și excavarea dealurilor de la nord-vest de Cluj-Napoca.
„Circulă un fake news de la sindicat cum că s-a pus batista pe țambal, adică vezi Doamne, nimeni nu pățește nimic, salariile rămân cum sunt, personalul rămâne cum e, totul e bine şi frumos. Nu e nimic mai departe de adevăr. E complet fals”, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, pe marginea conflictului de la metrou între Metrorex și sindicatul condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi care s-a soldat cu blocarea activității la metrou vinerea trecută. Drulă spune că acțiunea de blocare a metroului se va lăsa cu consecințe și că Metrorex merge în instanță să recupereze prejudiciul de peste 2,8 milioane de lei.
Liderul sindicatului de la metrou Ion Rădoi a prezentat miercuri, la ieșirea de la ședința cu conducerea Metrorex, prima pagină a procesului verbal încheiat, unde erau listate doar temele de discuție, lăsând să se înțeleagă că sindicatul a obținut tot ce a cerut, inclusiv nesancționarea angajaților care au blocat vineri metroul bucureștean. În realitate, pe pagina a doua a procesului verbal s-a stabilit că angajații nu vor fi sancționați disciplinar pe perioada negocierilor, iar micșorarea veniturilor va fi o temă pentru o altă sesiune de discuții. De altfel, Metrorex a transmis că, în urma protestului de vineri, „ celelalte acțiuni de natură penală și cele menite să recupereze prejudiciul cauzat companiei înaintează firesc”.
Proiectul tehnic al autostrăzii Brașov - Făgăraș a fost scos la licitație - un tronson din autostrada Transilvania rămas în aer după rezilierea contractului cu americanii de la Bechtel. „Acest proiect ținut la sertar ani de zile face primii pași către realizare”, notează ministrul Transporturilor. „Licitația este una „pe model nou”, în care CNAIR primește la final întreaga documentație tehnică, iar la momentul la care va fi organizată licitația pentru construire, lucrările vor putea începe imediat, fără blocaje, cu toate exproprierile făcute și fără surprize în teren”, spune Drulă.
A fost lansată licitația pentru documentația tehnică pentru noul drum expres Târgoviște - București, o șosea de mare viteză care va fi proiectată de la zero și care va face legătura între cele două orașe în plus față de actualul drum național. „Aceasta este soluția modernă pentru anul 2021, nu dublarea la 4 benzi a drumului existent DN71 care trece pe 53% din lungime prin localități. Iar pe naționalul actual, pe DN71 vor fi făcute reparații anul acesta pentru a îmbunătăți calitatea drumului până când vom avea drumul expres”, a anunțat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
Tronsonul de circa 63 de km de la Ploiești la Buzău din A7, practic prima porțiune a autostrăzii Moldovei care va străbate regiune de la Nord la Sud și o va lega cu Muntenia și Capitala, dublând mult prea aglomeratul DN2/E85 - cel mai periculos drum din țară - a primit acordul de mediu și este aproape de licitarea lucrărilor, a anunțat ministrul Transporturilor.